Çin'deki Sun Yat-Sen Üniversitesi'nden bilim insanları, farklı kıtalardaki 50 ülkeden 5 milyondan fazla çocuğun ve gencin göz sağlığını inceledi. Araştırma sonuçları, her üç çocuktan birinin miyop olduğunu gösterdi. Uzmanlar, bu oranın önümüzdeki yıllarda artarak 2050 yılına kadar yaklaşık 740 milyon çocuğun ve gencin miyop sorunu yaşayabileceğini öngörüyor.
1990-2023 yılları arasında miyop oranının üç kat artarak yüzde 36'ya ulaştığını belirten araştırmacılar, Kovid-19 salgını sırasında iç mekanlarda geçirilen sürenin bu göz kusurunu önemli ölçüde artırdığını vurguladı. Genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etkenlerin de rol oynadığına dikkat çeken uzmanlar, Asya'da çocukların daha erken yaşlarda eğitime başlamasının, miyop oranını Afrika’ya kıyasla 7 kat daha yaygın hale getirdiğini ifade etti.
Uzun süre ekranlara maruz kalmanın miyop riskini artırdığına dikkat çeken araştırmacılar, erkek çocuklarına göre dışarıda daha az zaman geçiren kız çocuklarının daha fazla miyop yaşadığını belirtti. Araştırma, "Miyopun gelecekte küresel bir sağlık sorunu haline gelebileceğini kabul etmek çok önemli," şeklinde uyarıda bulunarak, konunun ciddiyetine vurgu yaptı.
Araştırma bulguları, "British Journal of Ophthalmology" dergisinde yayımlandı.