Sağlık

Kastamonu'da mantar zehirlenmelerine dikkat!

İl Sağlık Müdürü Çağdaş Derdiyok, Kastamonu’da kolaylıkla bulunabilen mantarların zehirlenme riski taşıdığına dikkat çekti ve doğal ortamda yetişen mantarların tüketiminden kaçınılmasını önerdi

Abone Ol

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Çağdaş Derdiyok, yaptığı yazılı açıklamada, bölgede yaygın olarak bulunan mantarların zehirlenme riski oluşturduğunu belirtti. Derdiyok, zehirli mantarların dış görünüşünün yanıltıcı olabileceğini vurgulayarak, “Rengi, kokusu veya yetiştiği alanın özellikleri, mantarın zehirli olup olmadığını göstermez. Zehirli mantarın pişirilmesi ya da dondurulması zehrini etkisiz hale getirmez” dedi.

Zehirlenme vakalarının ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Derdiyok, "Böbrek ya da karaciğer nakli gerektirecek durumlar, komaya girmek ve ölüm riski yaşanabilir" şeklinde uyardı. Sağlıklı şartlarda üretilen kültür mantarlarının güvenle tüketilebileceğini ifade eden Derdiyok, doğada toplanan mantarların riskli olduğunu vurguladı.

İnebolu Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Aytaç Nergiz ise, mevsimsel koşullar nedeniyle mantar tüketiminin arttığını belirtti. Nergiz, zehirlenme belirtilerinin genellikle mantar yendikten 2 ila 6 saat sonra ortaya çıktığını belirterek, “Bu belirtiler arasında bulantı, kusma, baş dönmesi ve tansiyon düşmesi yer alıyor. Bu tür semptomlar yaşandığında hemen sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor” dedi.

Derdiyok, mantar toplamanın bir aktivite olarak görülmemesi gerektiğini, zehirli olma ihtimali bulunan mantarları tüketmekten kaçınılması gerektiğini belirterek, sağlığın korunması için dikkatli olunmasını önerdi.