Sağlık

Kanseri yenmek için yeni silahlar

ASCO 2024 Kanser Kongresi'nde Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Karaca, immünoterapi ve akıllı ilaçlarla elde edilen önemli başarıları vurgulayarak, özellikle akciğer, yemek borusu, cilt ve meme kanseri tedavilerindeki son gelişmeleri paylaştı

Abone Ol

Doç. Dr. Mustafa Karaca, Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'ndan, 31 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında Şikago'da düzenlenen ASCO 2024 (Amerikan Kanser Kongresi)'e katıldıklarını açıkladı. Kongrenin dünyanın en büyük onkoloji etkinliği olduğunu belirten Karaca, genel oturumlar, uygulamalı kurslar, konuk dersleri, eğitim programları ve canlı ameliyat seansları gibi çeşitli etkinliklerde en son bilimsel çalışmaların tartışıldığını ve önemli sonuçların paylaşıldığını dile getirdi.

Özellikle akciğer kanseri, yemek borusu kanseri, cilt kanseri ve meme kanseri gibi alanlarda elde edilen yeni tedavi yöntemlerine dair son gelişmelerin vurgulandığına işaret eden Karaca, immünoterapi ve akıllı ilaçlarla ilgili önemli verilerin sunulduğunu aktardı. Küçük hücreli akciğer kanseri tedavisinde immünoterapinin etkinliğine dikkat çeken Karaca, kemoterapiyle birlikte kullanılmasının sağ kalım sürelerinde yaklaşık 22 aylık bir artış sağladığını ifade etti. Ayrıca, akıllı ilaçlarla tedavi edilen diğer kanser türlerinde de uzun vadeli sağ kalım oranlarında önemli iyileşmeler gözlendiğini belirtti.

Kongrede sunulan verilere göre, akıllı ilaçlarla tedavi edilen hastaların büyük bir kısmının yaşam kalitesinde belirgin bir artış yaşadığını ve tedaviye bağlı yan etkilerin daha az görüldüğünü dile getiren Karaca, bu tedavi yöntemlerinin kanser hastaları için umut verici bir gelişme olduğunu vurguladı. Son olarak, kanserin artık ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp, kronik bir hastalık haline gelmesinde immünoterapi ve akıllı ilaçların rolünün büyük olduğunu sözlerine ekledi.