Sağlık

Kanser tedavisinde çığır açan gelişme: İlk mRNA Aşısı uygulandı

İngiltere’de, mRNA tabanlı ilk akciğer kanseri aşısının denemelerine başlandı. BioNTech tarafından üretilen ve dünya genelinde yedi ülkede test edilen BNT116, kanser tedavisinde umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor.

Abone Ol

İlk mRNA akciğer kanseri aşısının denemeleri başladı. İngiltere'de bir hastaya ilk doz aşı uygulandı ve klinik çalışmalar Türkiye dahil yedi ülkede devam ediyor. Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurucuları olduğu BioNTech tarafından üretilen bu aşı, tüm dünyaya umut olma potansiyeline sahip.

Yeni mRNA aşısı, vücudu "kanser hücrelerini hedef alıp yok eden ve yeniden oluşumlarını engelleyen" bir yöntemle çalışıyor. BioNTech tarafından geliştirilen BNT116, akciğer kanserinin en yaygın formu olan hastalığın tedavisinde kullanılacak. Akciğer kanseri her yıl dünya genelinde yaklaşık 1.8 milyon kişinin ölümüne yol açıyor.

BNT116'nın birinci faz klinik denemeleri, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye'deki 34 araştırma merkezinde yürütülüyor. The Guardian'ın haberine göre; ameliyat veya radyoterapiden önceki erken evreden, geç evre hastalığa veya tekrarlayan kansere kadar hastalığın farklı aşamalarındaki yaklaşık 130 kişiye immünoterapiyle birlikte aşı uygulanacak.

ÜÇ HAFTADA BİR AŞI ALACAK

İngiltere'de ilk doz aşı, Londra'da yaşayan 67 yaşındaki Janusz Racz'a yapıldı. Racz, altı hafta boyunca haftalık, ardından 54 hafta boyunca her üç haftada bir aşı alacak. Mayıs ayında kanser teşhisi konan ve kemoterapi gören Racz, "Bilimin ilerlemesi, insanların bu tür araştırmalara katılmayı kabul etmesinde büyük bir etken" dedi.

İngiltere'deki denemeye liderlik eden University College London hastaneleri NHS vakfının (UCLH) danışman tıbbi onkologu Prof. Siow Ming Le, "Şu anda akciğer kanserinin tedavisi için mRNA tabanlı immünoterapilerin klinik denemelerinin yapıldığı çok heyecan verici bir döneme giriyoruz. Bu teknoloji, kanser tedavisinde bir sonraki büyük adımı temsil ediyor" şeklinde konuştu.