Bu sözler İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ait.
Teşekkürler Sayın Başkan.
Gentile Bellini tarafından 1480 yılında yapılan ve Fatih Sultan Mehmet'in başka bir kişi ile...
Bu sözler İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ait.
Teşekkürler Sayın Başkan.
Gentile Bellini tarafından 1480 yılında yapılan ve Fatih Sultan Mehmet'in başka bir kişi ile resmedilen tek portresi olma özelliği taşıyan tablo, artık İstanbul’da.
Tablo, İstanbul halkına emanet edilirken, Fatih’in daha iyi tanınması ve anlaşılması gerektiği de ortaya çıktı.
Dijital dünyanın hızla gerçeğe döndüğü bugünlerde geleceği iyi okumanın, iyi anlayabilmenin, bilim ve sanat ile gerçek bir dünya vatandaşı olmanın en güzel örneği Fatih’tir.
Fatih’in askeri dahiliği yanında diğer bir çok özelliğinin ikinci plana itilmiş olması, Ona yapılmış en büyük haksızlıktır. Fatih’in, askeri başarılarla Osmanlı Devleti'ni büyük bir imparatorluğa dönüştürdüğünü biliyoruz. İstanbul’un fethini, gemileri bir gecede karadan yürüterek mucizeyi gerçekleştirdiğini okuduk. O’nun hep askeri gücünü ve henüz 21 yaşında sorumluluk alarak, nasıl savaş kazandığını öğrendik.
Oysa Fatih, Arapça ve Farsçayı çok iyi bilmenin yanında, eski Yunanca ve İtalyancayı da çok iyi bilmektedir. Özellikle, Yunanca metinleri okuyabildiğini ve yazabildiğini Topkapı Sarayı’ndaki kütüphanede görmek mümkündür.
Fatih’in tarihini en iyi yazanlar başta Bizanslı Kritovulos olmak üzere yabancı elçiler ve gözlemcilerdir. Onlar Fatih’in Yunancası ve İtalyancasının kusursuz olduğundan söz ederler.
Fatih Sultan Mehmet, 1429-1507 yılları arasında yaşayan İtalyan ressam Gentile Bellini'yi 1479 yılında İstanbul'a davet etti. Portresini yapmasına izin vermeden önce Bellini'nin yeteneğinden emin olmak isteyen Fatih Sultan Mehmet, sanatçıya, saraydaki farklı kişilerin resimlerini çizdirdi.
Böylece İtalyan ressamın yeteneklerinden emin olan Fatih Sultan Mehmet, sanatçıya kendi portrelerini çizdirmeye başladı. Bellini tarafından 1480 yılında yapılan ve Fatih Sultan Mehmet'in başka bir kişi ile resmedilen tek portresi olma özelliği taşıyan tablo, İngiltere'nin başkenti Londra'daki dünyaca ünlü Christie's salonundaki müzayede ile satışa çıkarıldı.
Yaklaşık 500 katılımcı ile başlayan müzayedede, tarihi tablo için yapılan artırmanın galibi, 770 bin sterlin bandına kadar çıkan İBB oldu.
Gentile Bellini’nin en önemli resimleri arasında sayılan ve tuval üzerine yağlı boya çalışılmış yapıtın bugünlerde Saraçhane’de sunuma açılacak olması çok sevindiricidir.
SON SÖZ: Fatih’in portresi sıradan bir portre değildir. O’nu tanımak, anlamak için şimdi çok önemli bir fırsat vardır. Fatih’i anlayıp, tanıdıkça, dünya yarışında yeralabilmek için dünyayı, farklı kültürleri anlamanın, bilim ile sanatı birlikte yaşamanın önemini göreceğiz.