Ege Telgraf Gazetesi'nden Nihat Ak'ın haberine göre Uluslararasındaki her 5 tüketiciden birinin satın alırken tercih ettiği yenilenmiş cihazlar, artık Türkiye'de de tercih ediliyor. Yenilenmiş cep telefonu ve tabletlerin yanısıra akıllı saat, bilgisayar, oyun konsolu ile modemler yenilerine göre daha ekonomik fiyatlara edinilebiliyor. Yurttaşların bu yönelimini dikkate alan Ticaret Bakanlığı ikinci el ürünleri bilgi sistemine kaydetme zorunluluğu getirildi.

Bakanlık düzenlemeyle, ikinci el cep telefonu piyasasında kayıt dışılığın ve güvensizliğin ortadan kaldırılmasını, kullanım ömrü henüz dolmayan teknolojik ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılmasını ve tüketicilerin bütçelerine daha uygun bedelle, güvenli bir şekilde ikinci el ürün almalarını amaçladıklarını açıkladı.

Hesapli Cihazda Guvenlik Sart 2

ŞEFFAF BİR SÜREÇ

Geçiş sürecinde küçük esnafın mağdur edilmemesi gerektiğini belirten İzmir Elektronikçiler Odası Başkanvekili Çetin Akbıyık, “Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el elektronik ürünlerin satışına ilişkin yaptığı yeni düzenlemeler, sektördeki kayıt dışılığı ve tüketici mağduriyetlerini önlemek adına önemli adımlar içermektedir. Ancak, bu düzenlemelerin hayata geçirilmesi sürecinde, sektörde faaliyet gösteren küçük işletmelerin ve esnafların haklarının korunması, tekelleşmenin önüne geçilmesi büyük önem taşımaktadır. Küçük esnaf, yerel ekonominin bel kemiğidir ve uzun yıllardır vatandaşlarımıza güvenilir hizmet sunmaktadır. Bu yeni düzenlemelerin, sadece büyük şirketlerin ve zincir mağazaların yararına değil, aynı zamanda küçük işletmelerin de sürdürülebilirliğini garanti altına alacak şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. Bizler, esnafın ve küçük işletmelerin sesini duyurmak, onların haklarını savunmak için buradayız. Yapılacak her düzenlemede, küçük esnafın çıkarlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor, tekelleşmenin önüne geçilerek adil bir piyasa ortamı yaratılması için gerekli tüm adımların atılmasını talep ediyoruz.   ” dedi.

ZORLUKLAR MİNİMİZE EDİLMELİ

Akıllı telefon ve yazılımlı cihazlar üzerinde faaliyet yürüten esnaf Hüseyin Ağaçkıran, “Elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış ürünlerin Bakanlık tarafından oluşturulacak bilgi sistemine kaydedilme zorunluluğu, hem tüketicilerin güvenliği hem de sektörün şeffaflığı açısından yeniden gözden geçirilmelidir. Türketici ve esnaf maduriyetlerini önlemeye yönelik bir kanun çıkartırken yeni mağduriyetler yaratılmamalıdır. Yeni süreçte, küçük işletmelerin teknik ve mali yüklerinin artırılmaması için gerekli desteklerin verilmesi gerekir. Yetkili alıcı, yetkili yenileme merkezi ve yetkili satıcı olabilmek için 10 milyon TL sermayenizin olması gerekiyor. Bir yurttaşın telefonunu yeniletmesi kolay ulaşılabilir bir esnafta küçük masraflara yapılabiliyor. Ama bazı kurumlar bunu yeni cihaz fiyatına denk gelecek şekilde yapabiliyor. Yenileme sürecindeki düzenleme esnafında  tüketiciye de yararına olabilmelidir. Esnafımızın kayıt işlemleri sırasında karşılaşabilecekleri zorluklar minimize edilmeli. Küçük işletmelerin rekabet gücünü koruyabilmesi için, onlara uygun teşvikler sağlanmalı, yenileme yetkisi alabilecekleri adına makul şartlar oluşturulmalı ve bu sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi sağlanmalıdır. Bu düzenlemeler hem tüketiciye hem de sektördeki tüm oyunculara fayda sağlayacak şekilde yapılandırılmalı; küçük esnafın iş yapma özgürlüğü korunmalı ve rekabetin adil bir şekilde sürdürülmesi sağlanmalıdır. Kanunun  yeniden gözden geçirilmesini, tekelleşmenin önüne geçilmesi talep ediyoruz” diye konuştu.

Bilgisayar programcısı Sinan Eker, cep telefonu, tablet, akıllı saat, bilgisayar, oyun konsolu ve modem gibi elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış ürünleri satmadan önce dikkat edilmesi gereken hayati adımlara dikkat çekti. Eker, bu cihazların içerdiği kişisel verilerin güvenliğini sağlamak için mutlaka doğru bir şekilde temizlenmesi ve sıfırlanması gerektiğini vurguladı.

Sinan Eker, özellikle banka hesaplarının ve diğer online uygulamaların bu cihazlarda yüklü olduğunu hatırlatarak, "Bir cihazı sıfırlamadan satmak, kişisel bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesine yol açabilir. Cihazınızın parmak izi okuyucuları veya yüz tanıma sistemleri yüzde yüz güvenli değil. Dolandırıcılar, ileri seviye yöntemlerle bu sistemleri kandırabilir. Eski model Android cihazlarda bu riskler daha da yüksek," dedi.

Eker, kendi yaşadığı bir deneyimi paylaşarak, "Eski telefonumda, oğlum yüz tanıma kilidini kolayca aşabiliyordu. Daha da kötüsü, dolandırıcılar bir fotoğraftan maske yaparak bile bu kilitleri geçebilir. Bu yüzden, cihazınızı satmadan önce tüm verilerinizi yedekleyin, cihazı fabrika ayarları getirin, sıfırlayın ve tüm kişisel bilgilerinizin silindiğinden emin olun. Eğer bu adımları atmazsanız, banka hesap bilgileriniz, kredi kartı şifreleriniz ve diğer hassas verilerinizin dolandırıcıların eline geçmesi işten bile değil" şeklinde uyarılarda bulundu.

Kaynak: EGE TELGRAF