DOĞUKAN EMEKLİ-EGE TELGRAF- Herediter Anjiyoödemin temel belirtileri arasında vücutta aniden gelişen şişlikler, özellikle yüz, eller, ayaklar ve iç organlarda oluşan ağrılı şişlikler bulunur. Uzmanlar bu atakların, genellikle tetikleyici faktörlerle ilişkili olduğunu ancak bazen belirgin bir neden olmaksızın da ortaya çıkabildiğinin altını çiziyor. Bu durum, özellikle solunum yollarında şişlik oluştuğunda yaşamı tehdit edici olabilir.

AİLE İÇİNDE KUŞAKTAN KUŞAĞA GEÇİYOR

Herediter anjiyoödemin 'nin genetik bir temeli vardır ve hastalık genellikle aile içinde kuşaktan kuşağa geçer. C1 inhibitör adı verilen bir proteini üreten SERPING1 genindeki bir mutasyon sonucu ortaya çıkar. Uzmanlar bu mutasyonun vücutta bradikinin adı verilen bir kimyasalın kontrolsüz salınımına neden olarak ödem ataklarına yol açtığını belirtiyor.

İLAÇLAR HASTALIĞIN YÖNETİMİNDE ETKİLİ

Herediter anjiyoödemin teşhisi genellikle klinik belirtiler, genetik testler ve kan testleri kullanılarak konulur. Tedavi seçenekleri, özellikle atakların kontrol altına alınması ve tekrarlarının önlenmesi üzerine odaklanır. C1 inhibitör replasman tedavisi, atakları önlemede etkili bir seçenek olabilir. Ayrıca uzmanlar atak sırasında kullanılan ilaçların ve destekleyici tedaviler de hastalığın yönetiminde önemli bir rol oynadığını söylüyor.

‘Yeniden hortladı’ diyorlar | Koronadan nasıl korunmamız gerekiyor? ‘Yeniden hortladı’ diyorlar | Koronadan nasıl korunmamız gerekiyor?

İŞBİRLİĞİ ÖNEM TAŞIYOR

Herediter anjiyoödeminin etkilerini azaltmada ve hastalığın daha iyi yönetilmesinde sağlık uzmanları, genetik danışmanlar ve hasta toplulukları arasındaki işbirliği büyük önem taşır. Hasta toplulukları, bu nadir hastalıkla yaşayan bireyler arasında bilgi paylaşımını teşvik eder, destek sağlar ve toplumsal farkındalığı artırır.

Kaynak: EGE TELGRAF