Sağlık

Her yıl 10 bin ton üretiliyor: Vitamin ve mineral açısından zengin!

Dünyanın dört bir yanında her yıl 10 bin ton üretilen, kırmızı rengi ile adeta vitamin ve mineral deposu olan pancarın faydalarını bilenler evinden eksik etmiyor!

Abone Ol

Berna SEVER- EGE TELGRAF/ Kırmızı pancar, Akdeniz kökenli bir bitki olarak Amerika, Avrupa ve Hindistan’a kadar yayılmaktadır. Ülkemizde yılda yaklaşık 10 bin ton üretilen bu sebze, en çok Ege ve Marmara Bölgesi’nde, kısmen de Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Kış sebzesi olarak bilinen kırmızı pancar, zengin vitamin ve mineral içeriği ile sağlığa birçok fayda sağlar.

Kırmızı Pancarın Faydaları

Kırmızı pancarın sağlıklı bileşenleri ve yüksek posa içeriği, sindirim sistemine önemli katkılarda bulunur. Orta boy bir pancarda yaklaşık 10 gram diyet lifi bulunmaktadır. Bu lif, bağırsak sağlığını desteklerken kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunları önlemeye yardımcı olur. Kötü bakterilerin azalmasına yardımcı olurken, faydalı bakterilerin sayısını artırarak sindirim sistemini korur.

Kırmızı pancarın bir diğer avantajı, yüksek su ve düşük kalori içeriğidir. Bu özellik, kilo kaybını desteklerken, tok kalma hissini artırır. Ayrıca pancar, içinde bulunan alpha lipoik asit ile glikoz seviyelerini düşürerek insülin duyarlılığını artırır. Kalp ve damar sağlığı açısından ise nitratlar, kan basıncını dengeleyici etkiler gösterir ve kan dolaşımını iyileştirir.

Bağışıklık Sistemi ve Bilişsel Fonksiyonlar

Kırmızı pancar, C vitamini açısından zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Yeterli tüketimi, kış aylarında hastalıklara karşı koruma sağlar ve hastalıkların daha kolay atlatılmasına yardımcı olur. Ayrıca, bilişsel fonksiyonları destekleyerek beyne giden kan akışını artırır; bu da hafıza ve öğrenme süreçlerine olumlu katkıda bulunur.

Demir ve diğer mineraller açısından zengin olan kırmızı pancar, kansızlık ve demir eksikliği sorunlarına karşı fayda sağlar. Alyuvar seviyelerini artırarak kan yapımına katkıda bulunur. Ayrıca, toksinlerden arındırıcı etkisiyle karaciğeri temizler ve cilt kalitesini artırır.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Ancak, kırmızı pancar tüketiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Gastrit ve ülser gibi mide problemleri olanların pancar tüketiminde ölçülü olmaları önerilir. Pancar suyunun seyreltilmeden tüketilmesi, lif oranının düşük olması nedeniyle önerilmemektedir. Ayrıca, pancar turşusunun aşırı tüketimi tansiyon problemlerine yol açabilir.

Uzmanlar, sağlıklı bireylerin haftada 2-3 kez salatalara ekleyerek kırmızı pancarı tüketmelerini önermektedir. Böylece, bu besin maddesinin sağlığa faydalarından yararlanmak mümkün olacaktır. Kırmızı pancar, beslenme programına eklenerek sağlık için fayda sağlayabilecek değerli bir sebzedir. Sağlıklı bileşenleri ile kış aylarında bağışıklığı güçlendirirken, sindirim sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Ancak, tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaların göz önünde bulundurulması önemlidir.