İranlı klinik psikolog Zohre Nazari, engelli çocukların sosyal hayata kazandırılmasına yönelik yenilikçi projelerle dikkat çekiyor. Türkiye’ye göç ettikten sonra, 20 yılı aşkın bir süre klinik psikolog olarak çalışan Nazari, rubik küpü görme engellilerin eğitimine entegre ederek sosyal zekalarını geliştirmeyi amaçlıyor.
Üniversite eğitimi sırasında izlediği rubik küp yarışmalarında, yarışmacıların gözlerini kapatarak küpleri çözdüğünü fark eden Nazari, bu deneyimden ilham alarak görme engelliler için özel bir rubik küp tasarladı. Braille alfabesi ve çeşitli şekiller kullanarak oluşturduğu algoritma ile rubik küp eğitimi vermeye başlayan Nazari, eğitimlerin sonunda engelli bireylerin başarı duygusunu yaşayarak toplumla daha rahat ve güvenli bir şekilde etkileşim kurabildiklerini belirtiyor.
Nazari, “Görme engellilerle çok çalışmak istiyorum. Normal çocuklar rubik küp yarışmalarında gözlerini kapatıyorlar. Ben bunu gördüğümde görme engelli çocuklarla çalışmak istedim ve kendim bir rubik küp tasarladım,” diyerek projeye olan bağlılığını dile getiriyor. Görme engelli çocukların bu eğitim sayesinde kendine güven kazandığını, kendilerini daha iyi ifade edebildiklerini vurgulayan Nazari, rubik küpü tamamlayan çocukların elde ettiği başarıların özgüvenlerini artırdığını ifade ediyor.
Ayrıca, otizm spektrumundaki çocuklarla da çalışarak onların problem çözme ve mantıklı düşünme yeteneklerini geliştirmeye odaklanan Nazari, rubik küpün bu alanda sağladığı olumlu katkılara dikkat çekiyor. Nazari, “Otizmli çocukların rubik küple çalışması, normal hayatlarındaki stres ve kaygı yönetimini artırıyor,” şeklinde konuştu.
Zohre Nazari, eğitim hayatı boyunca istisnai gruptaki çocukların toplumda nasıl yaşayacaklarını merak ettiğini ve bu konuda çalışmalara başladığını belirtiyor. İran’da anaokulu eğitimi vermiş olan Nazari, mutluluğun öğrenme süreçlerinde kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Çocuk mutlu olursa derse gidebilir, iyi yaşayabilir. Mutlu olmazsa her şey sıkıntı olur,” ifadelerini kullanıyor.
Nazari, geliştirdiği rubik küp eğitimlerinin çocukların zeka ve becerilerini artırmada büyük fayda sağladığını, eğitim süreçlerinin geri dönüşlerinin oldukça olumlu olduğunu sözlerine ekliyor.