Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi doktora öğrencisi Yalçın Çelik Aydın’ın yürütücülüğünü yaptığı "Lipid bazlı nanotaşıyıcılar kullanılarak diyabet tedavisinde kullanılan model bir maddenin oral biyoyararlanımının artırılması" başlıklı proje, TÜBİTAK "1002-B Acil Destekleme Modülü" kapsamında destek almaya hak kazandı. Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil’in danışmanlığında gerçekleştirilen proje, diyabet hastalarının ilaç kullanım süresini ve dozunu azaltarak hem hasta sağlığına hem de ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyor.

‘DİYABET TEDAVİSİNDE YENİ BİR YÖNTEM’

Diyabet tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkilerini azaltmak ve tedaviye uyumu artırmak amacıyla geliştirilen proje, özel bir ilaç taşıyıcı sistemi kullanarak biyoyararlanımı artırmayı hedefliyor. Çalışma, düşük biyoyararlanım gösteren iki önemli etkin madde olan ‘liraglutid’ ve ‘berberin’i hedef alıyor. Bu ilaçların genellikle yüksek dozda alınması veya enjeksiyon yoluyla kullanılması, tedavi sırasında istenmeyen yan etkilere yol açabiliyor. Yalçın Çelik Aydın, projeyle bu sorunların önüne geçmeyi ve daha verimli tedavi seçenekleri sunmayı amaçladıklarını belirtti.

‘ULUSLARARASI DESTEK’

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi gerçekleştiren akademisyenleri makamında ağırlayarak tebrik etti. Prof. Dr. Budak, üniversitenin bilim üretme ekosisteminin örnek teşkil ettiğini ve yapılan projelerin ulusal ve uluslararası destekler aldığını vurguladı. Budak, diyabet tedavisinin iyileştirilmesi ve ekonomik geri kazanım sağlanmasına yönelik bu projeyi büyük bir başarı olarak değerlendirdi.

Uzmanlar uyardı: Yumurtaları buzdolabında yanlış saklıyorsunuz! Uzmanlar uyardı: Yumurtaları buzdolabında yanlış saklıyorsunuz!

‘YAŞAM KALİTESİ ARTIRACAK’

Yalçın Çelik Aydın, projenin sadece sağlık alanında değil, ekonomik açıdan da önemli kazanımlar sağlayacağını ifade etti. Yeni nesil ilaç taşıyıcı sistemler kullanılarak tedavi dozlarının azalması, hem hastaların yaşam kalitesini artıracak hem de sağlık sistemine ekonomik katkı sağlayacak. Ayrıca, tedavi sürecinde yaşanan olumsuz etkilerin azaltılmasıyla hastaların ilaçları düzenli kullanmaları sağlanarak tedavi süreci daha verimli hale getirilecek.

Kaynak: Bülten