Ege Üniversitesi (EÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, "Yetişkin İşitme Kayıplı Bireylerde İletişim Becerilerinin Değerlendirilmesi ve Desteklenmesi" başlıklı çevrimiçi bir etkinlik düzenledi. Etkinliğin moderatörlüğünü Odyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Deniz Tuz yaparken, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Aslan konuşmacı olarak katıldı. Etkinlik, akademik-idari personel ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Yorgunluk ve şişkinlik böbrek hastalığının habercisi olabilir! İşte tüketmeniz gereken besinler Yorgunluk ve şişkinlik böbrek hastalığının habercisi olabilir! İşte tüketmeniz gereken besinler

Ege Üniversitesi Işitme Kaybı

İşitme kaybı olan yetişkin bireylerde iletişim becerilerinin kapsamlı bir şekilde ele alındığı etkinlikte, işitme kaybının iletişim üzerindeki etkileri ve çözüm önerileri tartışıldı. Odyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Deniz Tuz, işitme kaybı olan bireylerde iletişim becerilerini bilişsel, sosyal ve ruhsal açıdan değerlendirip, çözüm yolları geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

"İŞİTME KAYBI DEMANS RİSKİ TAŞIR"

Doç. Dr. Filiz Aslan, işitme kaybı yaşayan bireylerin yaşam kalitesini artırmak için çeşitli faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. "Kendilerine yetebiliyorlar mı? Aileleriyle iletişim kurabiliyorlar mı?" gibi soruların önemine değinen Aslan, işitme kaybı yaşayan bireylerin işitme cihazı ve işitsel implantlar kullanımı, işitsel algı düzeyinin değerlendirilmesi gibi konularda kapsamlı bir rehabilitasyon sürecine ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ayrıca, işitme kaybının sadece fiziksel değil, bilişsel süreçlerde de önemli bir rol oynadığını ifade etti. Erken tespit ve uygun rehabilitasyon ile demans gibi bilişsel hastalıkların riski azaltılabileceğine dikkat çekti.

"YETİŞKİNLER İÇİN TERAPİ PROGRAMLARI EKSİK"

Doç. Dr. Aslan, işitme kaybı üzerine yapılan terapi programlarının çoğunlukla çocuklara yönelik olduğunu, ancak yetişkinler için uygun terapi programlarının oldukça sınırlı olduğunu belirtti. İşitme kaybı olan yetişkinlerin terapilerde karşılaştığı zorlukları anlatan Aslan, terapi hedeflerinin işitsel algı becerilerini, sosyal yaşama katılımı ve bellek becerilerini geliştirmeye yönelik olduğunu söyledi.

"YAPAY ZEKA, İŞİTME CİHAZLARINDA KULLANILMAYA BAŞLANDI"

Teknolojik yeniliklerin işitme cihazlarına entegrasyonuna da değinen Aslan, günümüzde yapay zeka destekli işitme cihazlarının çevresel gürültüleri analiz ederek sesleri düzenleyebildiğini belirtti. Ayrıca, işitme cihazlarının bakımına ve hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, cihazların çevresel faktörlere göre bakımının önemine dikkati çekti.

Kaynak: Bülten