Siyasetçi, ekonomist, akademisyen, iş insanı ve gazetecilerden oluşan Ege-Koop Danışma Kurulu, 2026-2027 döneminin ilk toplantısını gerçekleştirdi. Türkiye’nin siyasi yapısı ve seçim sisteminin ele alındığı toplantıda, parti içi demokrasinin güçlendirilmesine yönelik öneriler paylaşıldı. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ile Danışma Kurulu Başkanı, geçmiş dönem milletvekili avukat Metin Öney’in değerlendirmelerinde, genel başkanların yetkileri, üyelik kayıtları ve delege sistemi öne çıktı. Toplantıda, yaşamını yitiren İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki başkanlarından ve Ege-Koop’un önceki Genel Başkanı Dr. Burhan Özfatura da anıldı.

Fahrettin Koca kendi adını taşıyan vakfı kurdu: Mal varlığı belli oldu
Fahrettin Koca kendi adını taşıyan vakfı kurdu: Mal varlığı belli oldu
İçeriği Görüntüle

ASLAN: “DEMOKRASİMİZ DE LİDERLER DEMOKRASİSİNE DÖNÜŞTÜ”

Toplantının açılışında konuşan Hüseyin Aslan, Ege-Koop’un geçmişte de mevcut yasanın değiştirilmesi amacıyla paneller düzenlediğini hatırlattı. Aradan geçen sürede beklenen değişimin gerçekleşmediğini belirten Aslan, siyasi partilerde karar alma süreçlerini eleştirdi.
Aslan, “Partiiçi demokrasiyi mutlaka sağlamalıyız. Liderlerin geniş yetkisi karşısında partiler liderler partisine, demokrasimiz de liderler demokrasisine dönüştü” ifadelerini kullandı. Milletvekillerinin yeniden aday olma süreçlerinde genel başkanların belirleyici olduğunu savunan Aslan, bu yapının farklı görüşlerin ortaya konulmasını zorlaştırdığını söyledi.

“SEÇİMLE GELEN, SEÇİMLE GİTMELİ”

Parti örgütlerinin görevden alınmasına ilişkin yetkilerin yeniden değerlendirilmesini isteyen Aslan, seçimle oluşan yönetimlerin korunması gerektiğini vurguladı. Aslan, “Lideriyle ters düşen politikacı tabanda güçlü olsa dahi, yeniden seçilme şansı yok. Bu yüzden seçimle gelen, seçimle gitmeli. Genel merkezlerin seçimle gelen örgütleri görevden alma yetkisi ya tamamen kaldırılmalı ya da yasada belirtilecek birkaç haklı nedenle oy çokluğuyla karara bağlanmalıdır” dedi.

ÖNEY’DEN SİYASİ PARTİLER KANUNU’NA ELEŞTİRİ

“Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Sistemi” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Metin Öney, mevcut düzenin parti içi demokrasinin işlemesini engellediğini savundu. Yasanın 12 Eylül döneminin ürünü olduğunu belirten Öney, değişiklik söylemlerinin uygulamaya dönüşmediğini ifade etti.
Genel başkanların parti yönetimleri ve adayların belirlenmesi üzerindeki etkisini eleştiren Öney, “Bu sistemle partilerde demokrasi işletilemez. Her şey genel başkanların talimatıyla yapılıyor” diye konuştu. Öney, demokratik işleyiş için ilk adımın üyelik süreçlerinde atılması gerektiğini belirterek, “Partilere demokrasi getirmek istiyorsak, işe üye kayıt sisteminden başlamamız gerekir” ifadelerini kullandı.

ÜYELİKTE BAĞIMSIZ KURUL ÖNERİSİ

Partilere üyelik başvurularının bağımsız bir yapı üzerinden yürütülmesini öneren Öney, bu yapının “İlçe Seçmen Kütüğü Kurulu” adıyla oluşturulabileceğini söyledi. Üyelik kayıtlarının şeffaf ve denetlenebilir olmasının önemine dikkat çekti. Mevcut üyelik ve delege seçimi süreçlerinde kişisel ilişkilerin etkili olduğunu savunan Öney, parti üyelerinin karar süreçlerine doğrudan katılması gerektiğini vurguladı.

“TÜM ÜYELER DOĞRUDAN OY KULLANMALI”

Delege sisteminin kaldırılması çağrısında bulunan Öney, üyelerin yönetim seçimlerinde doğrudan söz sahibi olmasının aidiyet duygusunu da güçlendireceğini ifade etti. Öney, “Örneğin beş bin üyesi olan bir parti, sadece 500 delege ile başkan seçiyor. Bu durum üyelerin mensubiyet şuurunu sıfırlıyor. Delege sistemi tamamen kaldırılmalı, üye sayısı ne kadarsa tüm üyeler doğrudan oy kullanmalı. Delege saltanatına son verilmeli” dedi.
Toplantıda il ve ilçe başkanlarının bütün parti üyelerinin oylarıyla seçilmesi, üyelik kayıtlarının bağımsız bir kurul tarafından tutulması ve parti içi seçimlerde denetimin güçlendirilmesi önerileri öne çıktı.

BURHAN ÖZFATURA’NIN İZMİR’E KATKILARI ANILDI

Toplantıda, geçtiğimiz hafta 83 yaşında hayatını kaybettiği belirtilen Dr. Burhan Özfatura’nın İzmir’e ve Ege-Koop’a katkıları da ele alındı.
Hüseyin Aslan, Özfatura’nın Egekent-1, Egekent-2 ve Egekent-3 ile Bornova, Buca ve Çiğli’deki EV-KA toplu konut projelerine verdiği desteği hatırlattı. Belediye başkanlığı döneminde ulaşım, su, metro, Körfez temizliği ve dar gelirli vatandaşların barınma ihtiyacına öncelik verdiğini belirten Aslan, “Özfatura İzmir’de ve Ege-Koop’ta unutulmaz izler bıraktı” dedi.

Kaynak: BÜLTEN