Ön lisans programlarından mezun olan veya sınavın geçerlilik süresi içerisinde mezun olabilecek durumda bulunan adayların katılacağı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Ön Lisans, 4 Ekim Pazar günü yapılacak.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecek sınav, 81 il ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 160 sınav merkezinde düzenlenecek. Sınav saat 10.15'te başlayacak. Adaylar saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmayacak. Toplam 120 sorunun yer alacağı sınav için adaylara 130 dakika cevaplama süresi verilecek. Sınav saat 12.25'te sona erecek. Ek süre kullanması uygun görülen engelli adaylar ise 30 dakikaya kadar ilave sürelerinden yararlanabilecek.

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ AÇIK OLACAK

Kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı bulunmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası ve fotoğrafı yer almayan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günü açık tutulacak. Adayların sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgeleri ise ÖSYM'nin "ais.osym.gov.tr" adresinden erişime açıldı. KPSS Ön Lisans sonuçları 30 Ekim'de açıklanacak. Sınav sonuçları, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 2 yıl boyunca geçerli olacak. Yeni bir sınavın yapılamaması halinde ise sonuçların geçerliliği, bir sonraki sınav sonuçları açıklanana kadar devam edecek.

Kpss 2026 Basvurulari Ne Zaman Basliyor Kpss Lisans On Lisans Ve Ortaogretim Basvuru Tarihler

1 MİLYON 593 BİN 198 ADAY BAŞVURDU

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 2026 KPSS Ön Lisans'a ilişkin yaptığı açıklamada sınava 1 milyon 593 bin 198 adayın başvurduğunu belirtti. Ersoy, sınav merkezi sayısının adayların ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla 25 artırılarak 160'a çıkarıldığını belirterek, "2026 KPSS Ön Lisans'a 1 milyon 593 bin 198 aday başvurdu ve sınav merkezi sayısı 160'a çıkarıldı. Adayların sınava ulaşımını kolaylaştırmak adına çalışma yapılmış, sınav merkezi sayısı 25 artırılmıştır. Aday sayısındaki artış, sınav hazırlığında dikkate alınarak sınav merkezi, bina ve salon kapasiteleri ile görevli atamaları bu kapsamda yapıldı." bilgisini verdi.

KADIN ADAY SAYISI ERKEKLERDEN FAZLA

Sınava başvuran kadın adayların sayısının erkek adaylardan fazla olduğu belirtildi. Ersoy, "Adayların 989 bin 326'sı kadın, 603 bin 872'si erkeklerden oluşuyor. En fazla başvuru İstanbul, Ankara ve İzmir'den gelmiş durumda. KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da ise 1249 aday sınava katılacak." açıklamasını yaptı. Sınava 6 bin 59 engelli adayın katılacağını aktaran Ersoy, gaziler ile şehit ve gazilerin eş ve çocuklarının sınav ücretinden muaf tutulduğunu belirtti. Bu haktan 4 bin 293 adayın yararlandığı bildirildi.

CEZA İNFAZ KURUMLARINDA 110 BİNA SINAV İÇİN HAZIRLANDI

Sınav kapsamında ceza infaz kurumlarında sınava uygun hale getirilen 110 bina da sınav merkezi olarak kullanılacak. Bu binalarda toplam 488 aday sınava girecek.

MHK soruşturmasında yeni aşama! 7 şüpheli sağlık kontrolünden sonra adliyeye gönderildi
MHK soruşturmasında yeni aşama! 7 şüpheli sağlık kontrolünden sonra adliyeye gönderildi
İçeriği Görüntüle

Sınav hazırlıklarının adayların güvenli ve sağlıklı bir ortamda sınava girebilmesi amacıyla tamamlandığını belirten Ersoy, sınavın uygulanmasına ilişkin şu bilgileri verdi: "4 bin 443 binada toplam 83 bin 465 salonda gerçekleştirilecek sınavda, toplam 218 bin 455 görevli yer alacak. Sınav güvenliğinin sağlanması için 17 bin 726 emniyet görevlisi sahada olacak. 312 ÖSYM Temsilcisi, sınav uygulamalarını yerinde takip etmek ve koordinasyona katkı sunmak amacıyla sınav merkezlerinde görevlendirildi. Sınav süreci ilgili kamu kurumları ve kuruluşlarla iş birliği çerçevesinde yürütülüyor. Alınması gereken tedbirler noktasında ilgili tüm yerel unsurlara her sınav öncesinde olduğu gibi bu sınavda da resmi yazılar yazıldı. Çeşitli sebeplerle yaşanabilecek trafik sıkışıklıklarına karşı adaylarımızın tedbir alması, daha erken yola çıkması olumsuzlukların önüne geçecek, adayların sınav binalarına erken gelmeleri faydalarına olacaktır. Tüm adaylara başarılar, görevlilere kolaylıklar dilerim."

Kaynak: AA