Kovid-19 virüsü, sürekli olarak mutasyonlarla kendini yenilerken, yeni bir varyant olan FLiRT hızla yayılmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), FLiRT adı verilen bu yeni Covid varyant grubunun dünya genelinde yaygın hale geldiğini duyurdu. FLiRT varyantları, genetik kodlardaki mutasyonlar sonucu oluşan JN.1 türevleri arasında yer alıyor. Ancak bu varyantların ne kadar ağır ve bulaşıcı olduğu tam olarak belirlenmiş değil.

Kovid-19 vakaları dünya genelinde azalma eğiliminde olsa da bazı bölgelerde artış gözlemleniyor. Semptomlar diğer Covid-19 türleriyle benzerlik gösteriyor ve aşıların bu yeni varyantlara karşı etkili olması bekleniyor.

FLiRT, genetik kodlardaki mutasyonların isimlerinden oluşturulan gayriresmi bir takma ad olarak kullanılıyor. Omicron varyantından farklı olarak mutasyona uğrayan JN.1'in türevi olan FLiRT varyantlarında başak proteinlerinde kritik üç mutasyon bulunuyor, bu da antikorlardan korunmalarını sağlıyor.

İngiltere Halk Sağlığı Ajansı'na göre, yeni varyantların ne kadar ağır ve bulaşıcı olabileceğini anlamak için daha fazla veriye ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Ancak şu an için İngiltere'de diğer varyantlardan daha baskın olduğuna dair net bir kanıt bulunmuyor.

Zekayı geliştiriyor, beyin sağlığına iyi geliyor| Gelişim çağındaki çocuklar için öneriliyor Zekayı geliştiriyor, beyin sağlığına iyi geliyor| Gelişim çağındaki çocuklar için öneriliyor

FLiRT varyantları Nisan ayında ortaya çıktı ve bilim insanları, bu varyantların ilk olarak nerede ortaya çıktığını tam olarak tespit edememiş durumda. ABD'deki atık sularda tespit edilen bu varyantlar, semptom göstermeyen bir toplulukta dolaşan Covid izlerini kanalizasyon testleriyle ortaya çıkardı.

Aşılamanın hala önemli bir koruma stratejisi olduğunu vurgulayan uzmanlar, uygun aşıya erişimi olan herkesin aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirtiyor. Aşılar, enfeksiyonu tamamen önleyemese de ciddi hastalık geçirme, hastaneye yatma ve ölüm riskini önemli ölçüde azaltıyor.

Uzmanlar, özellikle ileri yaş grupları için aşılamanın önemini vurgulayarak, diğer önleyici tedbirlerin de hastalıktan korunmada yardımcı olabileceğini hatırlatıyor. Bu tedbirler arasında sosyal mesafe, maske kullanımı, hijyen kurallarına uyum ve bulaşma riskinin düşük olduğu ortamları tercih etmek yer alıyor.

Kaynak: NTV