Sağlık

Doğanın şifası: Selçuk Üniversitesi'nde bitkisel ilaçlarla hastalıklara yeni bir yaklaşım

Selçuk Üniversitesi'nde yürütülen yenilikçi projeyle, Alzheimer, obezite ve şeker hastalıklarına yönelik bitkisel ilaç geliştirme çalışmaları hız kazanıyor

Abone Ol

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Zengin ve ekibi, Alzheimer, obezite ve şeker hastalıkları gibi yaygın sağlık sorunlarına bitkisel ilaçlar geliştirmek için yoğun bir çaba içinde. Doğal kaynakların sağlık alanındaki potansiyelini araştırmayı hedefleyen ekip, bitkisel tedavi yöntemleri üzerine yenilikçi projeler üzerinde çalışıyor.

Prof. Dr. Zengin, insan nüfusunun artışıyla birlikte bu hastalıkların yaygınlığının da arttığına dikkat çekerek, “Alzheimer, obezite ve şeker hastalıkları için henüz etkili bir aktif tedavi stratejisi bulunmuyor. Bu nedenle sentetik ilaçlar hâlâ öncelikli seçenekler arasında. Biz, özellikle sentetik ilaçlara alternatif olarak daha güvenli ve toksik olmayan bitkisel ilaçların geliştirilmesini amaçlıyoruz” dedi.

Bitkisel Kapsüller Üzerinde Yenilikçi Çalışmalar

Ekip, bitkisel ilaç kapsülleri üzerinde de çalışarak, bitkisel materyallerin insan vücudunda daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi için çözümler arıyor. Prof. Dr. Zengin, “Bitki biyokimyasında en büyük sorunlardan biri, bitkisel ekstrelerin su ile az çözülebilmesidir. Biz bu durumu aşmak için çeşitli yöntemler geliştirerek bitkisel ekstreleri suda çözünebilen formlara dönüştürmeye çalışıyoruz” şeklinde bilgi verdi.

Uluslararası İş Birlikleri

Zengin, laboratuvarlarında hem yurtiçinden hem de yurtdışından gelen bitkisel örneklerin incelendiğini ifade ederek, “Beş kişilik ekibimizle, bitkisel örneklerin kimyasal karakterizasyonu ve biyolojik potansiyellerinin belirlenmesi üzerine çalışmalar yapıyoruz. Laboratuvarımız, yaklaşık 40 ülkeden 200'den fazla araştırmacıyla uluslararası iş birlikleri gerçekleştirmektedir” dedi.