Uyku apnesi nedir? | Doktorlar uyku apnesi için hangi uyarıları yapıyor? İşte uyku apnesinin tedavisi Uyku apnesi nedir? | Doktorlar uyku apnesi için hangi uyarıları yapıyor? İşte uyku apnesinin tedavisi

Mevsim geçişlerinde sıkça yaşanan halsizlik ve yorgunluğun arkasında uyku apnesi (uykuda solunum durması) olabileceğine dikkat çeken Acıbadem Kent Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Cüneyt Altunay, uyku apnesinin çocuklarda da görüldüğünü vurguladı. Genellikle büyük bademcik ve geniz etinin solunum yolunu tıkamasının bu durumu tetiklediğini belirten Altunay, sürekli yorgun, sık uyanan ve büyüme gelişim geriliği yaşayan çocukların sadece geniz etinin ameliyatla alınmasının bile yakınmalarını büyük ölçüde azaltabileceğini söyledi.

Dr. Altunay, dünya genelinde orta ve şiddetli uyku apnesi olan kişilerin yüzde 80-90'ının henüz teşhis edilmediğine dikkat çekti. Sağlıklı bir uyku düzeninin bedenin gelişme ve yenilenme süreçlerini desteklediğini ifade eden Altunay, uykuya rağmen gündüz yorgunluk hisseden kişilerin bu durumunun uyku apnesi kaynaklı olabileceğini aktardı. Uyku apnesinin genellikle horlama, tanıklı apne ve gündüz yorgunluğu gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Altunay, bu durumun bireyin genel sağlığı ve iş performansı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguladı.

Çocuklarda sabahları yorgun uyanmanın altında uyku apnesinin olabileceğini kaydeden Altunay, bu hastalığa yol açan en önemli faktörlerin solunum yollarındaki direnç olduğunu söyledi. Çocukluk döneminde geniz eti büyümesi, erişkinlerde ise burun içi eğriliklerinin bu duruma katkı sağladığını ifade etti. Uygun vakalarda cerrahi müdahalenin faydalı olabileceğini belirten Altunay, erişkinlerde obezite, burun eğriliği ve diğer anatomik problemler için de cerrahi seçeneklerin değerlendirilebileceğini söyledi. Ayrıca, uyku testi sonrası basınçlı solunum cihazı kullanımının da etkili bir yöntem olduğunu vurguladı.

Kaynak: İHA