Güncel

Çiğli’nin çöpünü çözen dua alacak

Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi’nin süresinin dolduğunu söyleyen Çiğli halkı eylemlerine devam ederken mücadelenin uluslararası hukuka taşınacağı uyarısı yaptı

Abone Ol

Memduh Güney/EGE TELGRAF- Çiğli’de bulunan Harmandalı Katı Atık Depolama tesisi 32 yıldır tüm İzmir’in çöp yükünü çekiyor. Metan gazının zararlı seviyeye ulaşmış olması, heyelan riski, bölgenin önemli bir fay hattı üzerinde bulunması ve Çiğli’de artan nüfus tesisin zararlarını katlıyor. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. Dairesi’nin verdiği kararın açık ve net olduğunu aktaran Çiğlililer tesisin artık kapatılması gerektiği yönünde tepkilerini haftalardır dile getiriyor. Önceki günde Harmandalı Çöp Deponi Alanı’na giden yol, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce su veya benzeri maddeler dökülerek boydan boya ıslatıldı. Çöp alanına tonlarca yükünü boşaltmaya gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait konteynerli çöp TIR’ları ıslak zeminde kayarak yokuş olan yolda ilerleyemedi. TIR’lar yol kenarına çekilmek zorunda kaldı. “Şeytanın bile aklına gelmez” dedirten bu önlem karşısında çöp döküm işlemi gerçekleştirilemedi.

YILDIZ’DAN DESTEK

Cumhuriyet Halk Partisi Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, seçimlerden önce verdiği demeçte “Bu çöp buradan kalkmak zorunda. Menderes’teki tesis için iş tek imzaya kaldı. Nedense o imza atılmıyor. Tüm halkımızla, hatta Cumhur İttifakı ve muhalefetteki diğer ilçe başkanlarıyla, eylem yapmayı düşünüyoruz. Bu konu, siyaset üstü bir anlayışıyla ele alınmalı. Başkanlığım dönemimde bu sorun çözülecek” açıklamasında bulunmuştu. 

“SIRA DIŞ HUKUKTA”

Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi’nin faaliyetlerini durdurmasına yönelik ilk adımları atan Çiğli Cumhuriyet Mahallesi’nin önceki muhtarı Dursun Ali Kazar, 10 Eylül tarihinde mahkeme kararının uygulanması için dilekçe verdiğini ve sürenin 10 Ekim’de dolacağını söyledi. Kazar, “Buradaki karara Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü göz yumuyor. Mahkeme kararını uygulamıyor. Onlar kararı uygulamayınca İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu karara uymuyor. Eğer buradaki çalışma durdurulmazsa biz bu kararı uluslararası mahkemelere taşıyacağız. Buradaki kimse bir şey yapmıyor. Sadece seyrediyor. İç hukuk bittikten sonra dış hukuk başlar. Danışmanlarımız, bilim adamlarımız ve halkımızla davamızı dış hukuka taşıyacağız” ifadelerini kullandı. 

“VAHŞİ DEPOLAMA”

“Alınan karara rağmen hala daha çöp dökülüyor” diyen Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Toprak Yıldız, “Kapatmayı bırakın çöp dökümü için yeni yerler hazırlanıyor” dedi. Yıldız, “Bölgede bir gözetleme alanı var. Önce orayı satın almaya çalıştılar. Oranın gözetme alanı olmasından dolayı halk tepki gösterdi. Şimdi orayı alamadıkları için işgal etmeye çalışıyorlar. Çöp ayrıştırma için kullanılan tesis çalışmıyor orası da ruhsatsız. Vahşi depolama devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

“İŞGAL SÜRÜYOR”

Çöp döküm alanın heyelan bölgesi olduğunu belirten Yıldız, “Şimdiye kadar bölgede 20’den fazla bina zarar gördü evler tahliye edildi. Zarar gören insanların evleri yerinden oynadı. Döküm alanı dolmuş durumda yeni yerler almak için Evka-5 tarafına gitmek zorundalar. Ama şu anda Harmandalı’daki yerleşim alanlarına daha yakın noktalara geliyorlar. Özellikle İnönü Mahallesi’ne doğru işgal var” diye konuştu. 

“ÇİĞLİ SAHİPSİZ”

Harmandalı’daki sorunun kısa sürede çözülemeyeceğini bildiklerini söyleyen Yıldız, “Harmandalı ve Çiğli sahipsiz. İZBAN’ın Çiğli’nin ortasından gitmesi bile bunun delilidir. Harmandalı’nın çöp olarak kullanılması arıtmanın Çiğli’ye gelmesi sahipsiz olduğunun göstergesi. Siyasi ve mülki amirlere siz sahipsiz bırakırsanız halk sahip çıkar mesajını iletiyoruz. Döküm git gide yavaşladı. Üzerlerinde politik bir baskı oluştu. Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız bize ‘çevre konusunda hassasım’ dedi. Ancak bize bu sorunu nasıl çözebiliriz diyen olmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden kimse gelip bize bir şey sormadı. Halkın kendisi bu konudan rahatsız. Cumhuriyet Halk Partisi’nden aleni olmasa da dolaylı yollardan destek var. Aleni bir şekilde bu desteği veremiyorlar çünkü onların da üzerinde bu konuda baskılar var. Çekiniyorlar” ifadelerini kullandı. 

“HALKIN MÜCADELESİ”

İnsan sağlığının büyük bir tehlike içinde olduğunu söyleyen Yıldız, “Harmandalı çöplüğü sadece heyelanla ilgili değil orada toprak ve su kirliliği çok ciddi boyutta. Dereden kanalizasyona akıtılan kirli su var. Bu durum insan sağlığını tehdit ediyor. Biz burada çöpün insan sağlığı üzerindeki etkisini bilim insanlarıyla belediyeye anlatmaya çalışıyoruz. Her hafta Pazar günü saat 17.00’da yürüyüş yapıyoruz. Burada amacımız sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek değil. Halkı bir araya getirmek. Burada halkın mücadelesi ön planda. Muhtarlarımız, AK Parti’den meclis üyeleri katılıyor. Önceliğimiz halkın sesi” dedi.