Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) Başkanı Şule Dilek Yağcı Tüysüz, grip virüsünün, solunum yollarında çoğalarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler, çocuklar ve yaşlıların gripten daha fazla etkilendiğine dikkat çekti. Tüysüz, astım, KOAH, diyabet ve obezite gibi kronik hastalıkların da grip riskini artırdığını vurguladı.

Marmaris’te yeni devlet hastanesi hizmete girdi Marmaris’te yeni devlet hastanesi hizmete girdi

Tüysüz, gribin soğuk algınlığıyla sıkça karıştırıldığını belirterek, "Grip, akciğerler dahil tüm solunum yollarını etkiler ve şiddetli ağrı, ateş ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir," dedi.

AŞININ ÖNEMİ VE ETKİ SÜRESİ

Grip aşısının, hastalığın önlenmesinde en etkili yöntem olduğunu vurgulayan Tüysüz, "Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı, her yıl aşılamanın önemini hatırlatıyor," şeklinde konuştu. Aşının etkisinin aşılamadan yaklaşık iki hafta sonra başladığını ve 6-8 ay sürdüğünü belirtti.

Çocukların 6 aydan itibaren aşılanabileceğini, ancak 9 yaşına kadar her yıl iki doz aşı olmalarının gerektiğini de ekleyen Tüysüz, yetişkinler için ise tek doz aşının yeterli olduğunu ifade etti.

Tüysüz, grip aşısının bazı durumlarda uygulanmaması gerektiğini hatırlatarak, "6 aydan küçük bebekler, yumurta alerjisi olanlar ve hamileliğin ilk üç ayında olan kadınlar için aşı önerilmez," dedi.

Son olarak, kış mevsiminde özellikle risk grubundaki kişilerin aşılanmasının önemini vurgulayan Tüysüz, "Ülkemizde risk grubundaki bireyler için aşılar SGK tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır," ifadesini kullandı.

Kaynak: AA