Zulkhumor Otaboboeva isimli hasta uzun süren böbrek taşı şikayetlerine çözüm bulamayınca, Eskişehir Özel Ümit Hastanesi’ne başvurdu. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Aydın Erkul, tarafından Endopyelotomi cerrahi uygulaması, yapılan hasta sağlığına kavuştu. Uygulanan Endopyelotomi yöntemi hakkında bilgi veren Op. Dr. Erkul şunları aktardı: “Bu yöntem; endoskopik imkanlarla gerçekleştirilen kapalı böbrek darlığı cerrahi prosedürünü kapsamaktadır. Endopyelotomi işlemi anestezi koşulları altında gerçekleştirilmektedir. Endopyelotomi girişiminde cerrahi uygulama idrar kanalı üzerinden yollanan endoskopla başlamaktadır. Tamamen kapalı olarak gerçekleştirilen uygulama sadece ufak kesiler içerir, ve böylece çok sayıda cerrahi komplikasyonun önüne geçilmiş olur. Açık bir şekilde gerçekleştirilen geleneksel ameliyat yöntemleri büyük risk faktörü barındırdıkları gibi iyileşme hızını da büyük oranda düşürürler. Bunun sebebi büyük kesiler üzerinden operasyonların gerçekleştirilmesidir.”
“Kapalı cerrahi hastanın iyileşmesini kolaylaştırır”
Endopyelotomi yönteminin; geleneksel yöntemlerin aksine, direkt olarak idrar kanalı üzerinden hareket ettirilen endoskop yardımı ile gerçekleştirildiğini belirten Erkul, şöyle konuştu: “Böylece hastanın yaşadığı böbrek kanal darlığı problemi de kolaylıkla tedavi edilmiş olur ve geleneksel yöntemlerin yan etkilerinden bağımsız bir şekilde tedavi süreci tamamlanır. Endopyelotomi ile birlikte endoskopik, kapalı yöntemlerin cerrahide kullanılması, hastaların iyileşme sürelerini minimumda tutmaktadır. Böylece günlük yaşam düzenine hızlı bir şekilde geri dönebilen hastalar çok daha az komplikasyon riski sayesinde sıkıntısız bir dönem geçirerek sağlıklarına kavuşurlar.”
“Operasyonun başarılı olması için ön tetkikler önemli”
Endopyelotomi operasyonunun başarıya ulaşabilmesi için çeşitli ön tetkiklere ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekleyen Üroloji (Bevliye) Uzmanı Op. Dr. Aydın Erkul “İncelenmesi gereken bazı önemli noktalar vardır ve burada mevcut problemler söz konusu ise endoskop ile tedavi imkanı yani Endopyelotomi mümkün olmayabilir. Böbrekte şişme olup olmadığı ya da şişmenin derecesi, çapraz damar varlıkları, kanal darlığına eşlik eden taş, tortul yapıların varlığı, böbrek fonksiyonları ve renal fonksiyon durumu bu kapsamda önceden bilinmesi gereken durumlardır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA