Bağışıklığı güçlendiren sebze suyu: Hangi sebzenin suyu kan basıncını düzeltiyor? Bağışıklığı güçlendiren sebze suyu: Hangi sebzenin suyu kan basıncını düzeltiyor?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, doğru beslenmenin vücudu saçtan tırnağa kadar beslediğini belirterek, yanlış beslenme alışkanlıklarının saçların cansızlaşmasına, kırılmasına ve dökülmesine yol açabileceğini söyledi. Yapılan araştırmalar, günlük 1000 kalori ve altı diyetlerle beslenen kişilerde saç dökülmesinin 1 ila 6 ay içinde başladığını ortaya koyuyor. Dr. Küçükçakır, diyetin normale dönmesiyle birlikte saç büyümesinin de yeniden sağlıklı hale geldiğini ifade etti.

Protein Eksikliği Saç Dökülmesine Sebep Oluyor

Dr. Küçükçakır, protein bakımından yetersiz beslenmenin saç dökülmesine yol açtığını belirterek, protein alımının artırılmasının dökülmeyi durdurduğunu veya azalttığını söyledi. Ayrıca, 1000 kaloriden düşük diyetlerin bazal metabolizmayı yavaşlatıp, tiroid bezlerinin çalışmasını etkileyerek saç dökülmesine sebep olabileceğini vurguladı. Uzun süreli açlık durumlarının ise erkeklik hormonlarının yıkımını artırarak erkek tipi kellik sorununa yol açabileceğini ifade etti.

Omega-3 ve Omega-6 Eksiklikleri Saç Sağlığını Olumsuz Etkiler

Vücudumuzun sentezleyemediği omega-3, 6 ve 9 yağ asitlerinin eksikliğinin 2 ila 4 ay içinde saç dökülmesine neden olabileceğini açıklayan Dr. Küçükçakır, omega-3 içeren somon balığı, torik balığı, uskumru, kabak çekirdeği, keten tohumu ve semiz otu gibi gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca omega-6 içeren topikal ürünlerin saçlı derideki kepeklenme ve kızarıklığı üç hafta içinde düzeltebildiğini, saç değişikliklerini ise üç ayda iyileştirdiğini söyledi.

Demir Eksikliği ve Çinko Yetersizliği Saç Dökülmesini Tetikliyor

Demir eksikliğinin saç dökülmesinin başlıca sebeplerinden biri olduğunu vurgulayan Küçükçakır, demir depolarının (ferritin) seviyesinin 40 mikrogram/litre olmasının sağlıklı saç büyümesi için gerekli olduğunu belirtti. Demir içeren gıdalar arasında kırmızı et, karaciğer, tavuk eti, yeşil yapraklı sebzeler, ton balığı, nohut ve kuru fasülye bulunuyor. Çinko eksikliğinin ise saç dökülmesini, beyazlama, kırılma ve seyrekleşme gibi sorunları beraberinde getirdiğini belirten Küçükçakır, çinko açısından zengin gıdaların karides, balık, et, kabak çekirdeği ve badem gibi besinler olduğunu söyledi.

Biotin ve C Vitamini Eksiklikleri de Saç Sağlığını Bozar

Saç köklerinin sağlıklı büyümesi için önemli bir vitamin olan biotin eksikliğinin, özellikle yumurta akı tüketiminin fazla olduğu durumlarda görülebileceğini belirten Küçükçakır, biotin açısından zengin gıdaların yumurta sarısı, fındık, fıstık gibi kabuklu yemişler ve baklagiller olduğunu söyledi. Ayrıca, C vitamini eksikliğinde saçlarda kıvrılmalar ve "tirbüşon kıl" adı verilen saç bükülmeleri görülebileceğini ifade etti. C vitamini ihtiyacının karşılanmasında ise limon, portakal, çilek, kivi gibi meyveler ile lahana, ıspanak, maydanoz gibi sebzeler önemlidir.

Kaynak: İHA