BERNA SEVER-EGE TELGRAF-Teknolojinin eğitimde yarattığı dönüşüm hız kesmeden devam ederken yapay zeka, otomasyon ve robotik alanlarındaki gelişmeler öğrencilerin ilgisini çekiyor. 7-11 yaş grubu öğrencileri kapsayan Avrupa ortaklı e-Twinnig projesinde Türkiye’den 10, İtalya, Slovakya ve Yunanistan’dan birer okul katıldı. Kodlama Dünyasında Buluşalım (Let' s Meet in the Coding World) projesine Kuruculuğunu Buca Akıncılar Şehit Atilla Eraslan İlkokulu’ndan Figen Seven ve İtalya I.C.Civitella San Paolo (Roma) İlkokulu’ndan Sara Paggi’nin yaptığı projede Buca Şehit Astsubay Ümit Başaran İlkokulu’ndan Sevinç Gezgin, Buca 23 Nisan İlkokulu’ndan Sevim Aksoy, Siverek Mehmetçik İlkokulu’ndan Feray Pınar Soydaş, Buca Azerbaycan Halk Cumhuriyeti 100.Yıl İlkokulu’ndan Mesut Kandemir, Eskişehir Korgeneral Lütfi Akdemir İlkokulu’ndan Nergis Akkoç, Buca Akıncılar Şehit Atilla Erarslan İlkokulu’ndan Meral Tatman, İçel 100. Yıl Akkent İlkokulu’ndan Funda Tülay, Iğdır Enver Bey Ortaokulu’ndan Özüm Yaşar, İzmir Turgut Reis İlkokulu’ndan Nazan Yıldırım, Roma IC Civitella San Paolo İlkokulu’ndan Leonella Marınangeli, Valentina İnnocenzi, Leonella Marınangeli, Slovakya Základnáškola Kúpeľná 2, Prešov’dan MartinaVinjarova ve Yunanistan 3rd Primary School of Agios Dimitrios’tan Stavraula Zeti olmak üzere 15 öğretmen bu projeyi yürütüyor.
“ETİK DEĞERLER”
Projenin detaylarını aktaran Buca Şehit Astsubay Ümit Başaran İlkokulu öğretmeni Sevinç Gezgin, “Okul ortamlarında teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilmek için elimizdeki araçları, öğrencilerimizin pedagojik düzeylerine uygun bir şekilde aktarmaya çalışıyoruz. Ancak bunu yaparken etik değerlerden ödün vermemeye özen gösteriyoruz. Velilerimize ve öğrencilerimize, kişisel verilerin korunması ve veri gizliliği gibi önemli konularda bilgilendirmeler yapıyoruz” dedi.
“GENİŞ KİTLELERE ULAŞTIK”
Gezgin, “Projemizin başlangıç aşamasında, hazırladığımız video ve broşürler ile çalışmamızı ESEP platformunda ve sosyal medya üzerinden tanıttık. Ardından, okulumuzda öğrencilerimize ve velilerimize özel tanıtımlar düzenledik. Projemizin ilerleyen aşamalarında yaptığımız çalışmaları, okul web sayfalarımızda paylaşarak daha geniş bir kitleye ulaştırdık” ifadelerini kullandı.
“AKTİF KATILIM”
Projeler sayesinde öğrencilerin günümüzün popüler yapay zeka araçlarını öğrenme şansı yakaladıklarını ifade eden Gezgin, “Eğlenceli kodlama oyunları ve yapay zekâ araçlarıyla öğrencilerimiz öğrenme sürecine aktif bir şekilde katılıyor. Bu süreçte, okullarımızda 21. yüzyıl sınıfları olarak tanımlanan, bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) aktif olarak kullanıldığı ağ tabanlı öğrenme ortamlarını başarıyla uyguluyoruz” dedi.
“İLGİYİ ARTIRIYOR”
“Bu proje, öğrencilerimizin teknolojiye ve mühendislik bilimlerine ilgisini artırıyor” diyen Gezgin, “Robotik kodlama çalışmaları sayesinde öğrencilerimiz yaratıcılık, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştiriyor. Aynı zamanda takım çalışmaları yaparak kendi projelerini planlayabiliyor ve hayata geçirebiliyorlar. Projemiz, tasarım odaklı çalışmaları ön plana çıkararak öğrencilerimizin 21. yüzyıl becerileri kazanmasına da destek oluyor. Bu projeyle öğrencilerimizin analitik düşünme becerilerini geliştirmeyi ve geleceğin teknolojilerine hazırlanmalarını amaçlıyoruz. Ayrıca, yapay zekâ uygulamaları sayesinde hayal güçlerini kullanarak gerçek dünya sorunlarına yenilikçi çözümler üretmelerini teşvik ediyoruz. Eğitimdeki bu dönüşüm, öğrencilerimizin geleceğe bir adım önde başlamalarını sağlıyor. Biz de onları bu sürece en iyi şekilde hazırlamanın gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.