BERNA SEVER-EGE TELGRAF- Biyolojik saat, vücudumuzun 24 saatlik bir döngüde çeşitli biyolojik ve fizyolojik süreçleri nasıl düzenlediğini belirten bir terimdir. Bu süreçler, uyku-durma döngüsü, açlık-tokluk durumları, enerji seviyeleri ve hormon salınımını içerir.
SABAH
Sabah saatlerinde güneş doğuşuyla birlikte vücut, kortizol adlı stres hormonunu üretmeye başlar. Bu dönemde kahvaltı yapmak, vücudu uyanıklık ve enerji seviyelerini artırmak için destekler. Protein, sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratlar içeren bir kahvaltı, gün boyunca enerji seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olabilir.
ÖĞLE
Öğle saatlerinde vücut, enerji seviyelerini sürdürmek ve metabolizmayı desteklemek adına en üst düzeye çıkar. Bu nedenle, öğle yemeği zamanında protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengin bir öğün tüketmek önemlidir. Ayrıca, öğle yemeği sırasında bol su içmek de hidrasyonu sağlamak için önemlidir.
İKİNDİ
İkindi saatlerinde enerji seviyeleri genellikle düşer ve küçük bir atıştırmalık yenmesi önerilir. Bu atıştırmalıklar, sağlıklı yağlar, protein ve hafif karbonhidratlar içerebilir. Bu, enerji seviyelerini dengelemeye ve akşam saatlerine kadar tok hissetmeye yardımcı olabilir.
AKŞAM
Akşam saatlerinde melatonin adlı uyku hormonunun salınımı artar. Bu nedenle, akşam yemeği daha hafif olmalı ve ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Protein, sebzeler ve tam tahıllar içeren bir akşam yemeği, gece boyunca sindirimi kolaylaştırabilir ve uykuya geçişi destekleyebilir.
GECE
Gece boyunca sindirim sistemi ve metabolizma daha yavaş çalışır. Bu nedenle, geç saatlere kadar ağır atıştırmalıklardan kaçınılmalıdır. Ayrıca, uyku kalitesini artırmak için yatmadan önce kafein ve şekerli içeceklerden uzak durmak önemlidir.