Konya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ömer Akyürek, kontrolsüz bir şekilde alınan vitamin ve gıda takviyelerinin, vücutta radikal üretimine bağlı olarak DNA hasarına neden olabileceğini belirtti. Doç. Dr. Akyürek, vitamin takviyelerinin bilinçli kullanılması gerektiğini vurguladı.
Çeşitli vitamin ve gıda takviyeleri, sağlıklı olma amacıyla birçok kişi tarafından kullanılıyor ancak hekim onayı olmadan alınan bu takviyeler, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Doç. Dr. Akyürek, dengeli ve doğru beslenmeyle vücudun ihtiyacı olan vitaminlerin doğal yollarla karşılanabileceğini belirterek, “Yeterli ve dengeli beslenen kişilerde vitamin takviyelerine ihtiyaç bulunmaz. Vitaminlerin çoğu, bitkisel ve hayvansal besinlerde bulunur. Taze meyve ve sebzeler ise en zengin vitamin kaynaklarıdır” dedi.
Bilinçsiz vitamin kullanımının hastalıkları engellemek bir yana, organlara zarar verebileceği konusunda uyarıda bulunan Akyürek, özellikle A ve C vitaminlerinin fazla alındığında tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtti. "A vitamini karaciğer bozukluklarına, C vitamini ise böbrek taşları ve mide problemlerine yol açabilir. Ayrıca, aşırı C ve E vitaminleri vücutta radikal üretir, bu da DNA hasarına ve hücre ölümüne neden olabilir" şeklinde konuştu.
D vitamini eksikliklerinin yaygın olmasına rağmen, gereğinden fazla alınmasının toksik etkiler yaratabileceğini belirten Akyürek, "D vitamini eksikliğine dikkat edilmelidir, ancak fazla alındığında sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden D vitamini takviyesi de doktor kontrolünde yapılmalıdır" dedi.
Vitamin ve gıda takviyelerinin doktor önerisiyle kullanılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ömer Akyürek, “Eğer herhangi bir kronik hastalık yoksa ve doktor tarafından önerilmiyorsa, vitamin takviyesi kullanılmamalıdır. Doğal besinlerle alınan vitaminlerin yerini hiçbir takviye alamaz. Sağlıklı beslenme ve mevsiminde taze sebze-meyve tüketimi, vücudun vitamin ihtiyacını karşılamak için en etkili yöntemdir" diye konuştu.