İngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı (CRUK) tarafından finanse edilen geniş çaplı bir araştırma, aşırı kilonun rahim kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu. 7 ülkede 120 bin kadının katıldığı bu çalışma, obezite ile rahim kanseri arasındaki bağlantıyı net bir şekilde gözler önüne serdi.

Uykusuzluğunuzun sebebi telefon ışığı olabilir mi? Uzmanlardan uyarılar! Uykusuzluğunuzun sebebi telefon ışığı olabilir mi? Uzmanlardan uyarılar!

Araştırma sonuçlarına göre, 1,65 m boyunda bir kadın, sağlıklı kilonun 12 kilogram üzerindeyse rahim kanseri riski neredeyse iki katına çıkıyor. Bu bulgu, aşırı kilonun kanser riskini artırmadaki etkisini vurguluyor.

KANSERLE İLİŞKİLİ HORMONLAR

Araştırmada, obezite ile rahim kanseri arasındaki ilişkiyi aydınlatan bazı teorilere de yer verildi. Yağ hücrelerinin, diğer hücrelere bölünme sinyalleri göndererek kanser gelişimine yol açabileceği düşünülüyor. Ayrıca, yağ hücrelerinin ürettiği östrojen hormonu ile bazı meme kanserleri arasında bir bağlantı olduğu belirtiliyor.

RAHİM KANSERİ VE BELİRTİLERİ

İngiltere'de rahim kanseri, her 36 kadından birinde ortaya çıkıyor ve teşhis konulan dört kişiden biri menopoz öncesi dönemde bu hastalığa yakalanıyor. Rahim kanserinin en yaygın belirtisi ise anormal vajinal kanama.

Rahim Kanseri

VÜCUT KİTLE İNDEKSİ HESAPLAMASI

Sağlıklı bir kilonun belirlenmesinde Vücut Kitle İndeksi (VKİ) önemli bir kriter. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) tarafından sağlıklı VKİ aralığı 18,5 ile 24,9 olarak belirleniyor. VKİ, kilo ve boy ölçümleri kullanılarak şu formül ile hesaplanıyor: Kilo (kg) / (Boy (m) x Boy (m)). Örneğin, 65 kg ağırlığında ve 1,68 m boyundaki bir kişi için VKİ hesaplaması şöyle olur: 65 / (1,68 x 1,68) = 23,0.

OBEZİTE ORANLARI

Türkiye'de, yetişkin nüfusun yaklaşık üçte biri obezite riski taşıyor. Aşırı kilonun, sağlık üzerinde yarattığı tehditler ve salgın hastalıkların tedavisinde zorluklar yaratabileceği düşünülüyor. Bu bulgular, aşırı kilonun hem bireysel hem de toplumsal sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor.

Kaynak: BBC