Bir plajda güneşin altında saatlerce uzandıktan sonra uykudan uyandığınızda, renginizin ilk haliyle kıyaslandığında farklı olduğunu fark edebilirsiniz. Plajdaki diğerleri bronzlaşırken, siz sadece güneş yanığıyla mı kalktınız? Peki, bazıları neden bronzlaşırken diğerleri sadece yanar? Cilt neden bronzlaşır? İşte bronzlaşma sürecinin detayları!

Yaz aylarında güneş altında geçirilen keyifli saatler, hem bronzlaşmayı hem de güneş yanıklarını beraberinde getirir. Ancak bronzluk nasıl oluşur, hiç düşündünüz mü? Bu yazıda, cildin bronzlaşma sürecini, hangi güneş ışınlarının bu durumu etkilediğini ve melanin üretiminin rolünü inceleyeceğiz.

Güneş Işığı Nedir?

Güneş ışığı, görünür ışık ve ısıya ek olarak üç tür ultraviyole (UV) radyasyon içerir: UVA, UVB ve UVC. UVC ışını atmosfer tarafından emildiği için cildimize ulaşmaz, bu nedenle endişelenmenize gerek yoktur.

Bronzlaşma Nasıl Gerçekleşir?

Cildimiz, güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kaldığında bronzlaşır. UVA ve UVB ışınları, ciltte bronzlaşma sürecini farklı şekillerde etkiler. Güneşte kaldıktan sonra bronzluk birkaç gün sürebilir; melanin adı verilen pigmentin sentezi, ilk bronzlaşmadan yaklaşık 10 gün sonra zirveye ulaşabilir.

UVA Işınları ve Bronzlaşma

UVA ışınları daha yaygındır ve ozon tabakası tarafından süzülmediği için doğrudan cildimize ulaşır. UVA ışınları cildimizdeki pigment hücrelerini (melanositler) harekete geçirir ve depoladıkları melanini serbest bırakır, bu da bronzlaşmamıza neden olur.

UVB Işınları ve Güneş Yanıkları

Başınızdaki ağrıyı nasıl tanımlıyorsunuz? Sıkışma hissine dikkat Başınızdaki ağrıyı nasıl tanımlıyorsunuz? Sıkışma hissine dikkat

UVB ışınları ise cildin üst katmanlarına nüfuz eder. Derin cilt kanserleri açısından daha az tehlikeli olsa da melanom ve güneş yanıklarına neden olabilir. UVB ışınları, ciltte hasara yol açar ve melanin üretimini uyarır, bu da daha kalıcı bir bronzluk sağlar.

Bazı İnsanlar Neden Yanarken Diğerleri Bronzlaşır?

Melanin, ciltte iki pigment formunda bulunur: kahverengi eumelanin ve sarı-kırmızı feomelanin. Saç rengi, cilt tonu, genetik ve önceki güneş ışığı maruziyetine bağlı olarak bu pigmentlerin üretim seviyeleri değişebilir. Örneğin, kırmızı saçlı ve açık tenli biri daha az eumelanin ürettiği için bronzlaşmada zorlanabilir. Oysa koyu saçlı ve buğday tenli kişiler daha fazla eumelanin ürettiğinden, bronzlaşmaları daha kolaydır. Açık tenli kişiler, başlangıçta güneş yanığı yaşar ve ardından melanin üretimi arttıkça bir hafta içinde bronzlaşır.

Kaynak: Habertürk