Sağlık

Balık tüketimi depresyonu önleyebilir

Uzman Psikolog Dilruba Işın, kış aylarında artan depresyonun balık tüketimi ile hafifletilebileceğini ve omega-3 yağ asitlerinin ruh sağlığını iyileştirdiğini söyledi

Abone Ol

Uzman Psikolog Dilruba Işın, kış aylarında ortaya çıkan mevsimsel depresyonun balık tüketimiyle hafifletilebileceğini belirtti.

Soğuk havaların etkisini artırmasıyla birlikte birçok insan evde vakit geçirirken, mevsimsel depresyon da ruh sağlığını olumsuz etkileyen bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Bu depresyon türü, sürekli uyku hali, yataktan çıkmakta zorlanma ve öz bakımda gerileme gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Uzman Psikolog Işın, balık tüketiminin depresyon önleyici özelliklerine dikkat çekerek, balığın içerdiği omega-3 yağ asitlerinin ruh halini iyileştirdiğini ve depresyon belirtilerini azalttığını söyledi.

Kış aylarında depresyon riskinin arttığını belirten Işın, "Kış depresyonu ile mücadelede balık tüketiminin önemli bir rolü vardır. Omega-3 yağ asitleri balıkta yüksek oranda bulunur ve bu maddeler, sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler yaparak depresyonun şiddetini azaltabilir. Araştırmalar, omega-3’ün sinir hücrelerinde ve merkezi sinir sisteminde çeşitli olumlu etkiler yarattığını göstermektedir" dedi. Ayrıca, Sivas'ta kış aylarında balık tüketiminin arttığına dikkat çeken Işın, Akdeniz, İskandinav ve Mınd gibi diyetlerin omega-3 içeriği sayesinde depresyonu %20-30 oranında azalttığını belirtti.

Balığın depresyon tedavisinde tek başına yeterli olmadığını ancak destekleyici bir rol oynadığını vurgulayan Işın, "Sağlıklı beslenme, depresyonu önleyebilir ve depresif bir dönemde tedaviye yardımcı olabilir. Haftada iki ya da üç kez balık tüketmek, ruh sağlığını destekleyen bir alışkanlık olabilir" şeklinde konuştu.