Avustralya’nın Batı bölgesindeki Harry Perkins Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nde yürütülen bir araştırmada, bal arılarından alınan zehrin bazı agresif meme kanseri hücrelerini laboratuvar ortamında yok ettiği belirlendi. Araştırma, bilimsel dergi Nature Precision Oncology'de yayımlandı .
Çalışmada 300 adet bal arısı ve yaban arısından elde edilen zehrin, kanser hücreleri üzerinde önemli bir etki gösterdiği kaydedildi. Araştırmayı yöneten 25 yaşındaki Ciara Duffy ve ekibi, özellikle zehirde bulunan Melittin bileşiğinin, kanser hücrelerini sadece bir saat içinde öldürebildiğini gözlemledi. Dahası, bu süreçte sağlıklı hücrelere zarar vermenin oldukça az olduğu da belirtildi .
Duffy, Melittin’in kanser hücrelerini etkisiz hale getirme ve hücre büyümesini önleme konusunda etkili olduğunu vurguladı. Melittin, arı zehrinde doğal olarak bulunmakla birlikte, sentetik olarak da üretilebiliyor .
Ancak, araştırmacılar bu keşfin heyecan verici olmasına rağmen, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Araştırmaya katılan Doç. Dr. Alex Swarbrick, bu aşamada olan bulguların klinik bir tedaviye dönüşebilmesi için uzun bir yol kat edilmesi gerektiğini ifade etti .