Sağlık

Antibiyotiklerin sık kullanımı ileride tedavilere yanıt vermeyebilir!

Acıbadem Kayseri Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Ersoy, gereksiz antibiyotik kullanımının antimikrobiyal direnç sorununu artırarak, basit hastalıkların tedavisini zorlaştırdığına dikkat çekti.

Abone Ol

Acıbadem Kayseri Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Ersoy, antibiyotiklerin gereksiz ve yanlış kullanımının antimikrobiyal direnç sorununa yol açtığını ve bu durumun basit hastalıkların bile tedavisini zorlaştırabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Ersoy, antimikrobiyal dirençle ilgili yaptığı açıklamalarda, "Antimikrobiyal direnç, bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlere karşı kullanılan ilaçların etkinliğini kaybetmesine neden oluyor. Durum giderek daha ciddi hale geliyor, çünkü antibiyotiklere dirençli mikroorganizmalar yüzünden basit bir enfeksiyon bile tedavi edilemez hale gelebilir. Dünya Sağlık Örgütü, antimikrobiyal direnci küresel sağlık tehditleri arasında ilk 10’a almış durumda. 2050 yılına gelindiğinde, yıllık 10 milyon insanın bu nedenle hayatını kaybedeceği öngörülüyor" dedi.

Antibiyotikler Viral Enfeksiyonları Tedavi Etmez

Prof. Dr. Ersoy, kış mevsiminde sıkça karşılaşılan üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük kısmının viral olduğunu belirterek, "Viral enfeksiyonlar antibiyotikle tedavi edilmez. Gereksiz antibiyotik kullanımı, sadece direncin artmasına sebep olur. Bu nedenle, antibiyotik kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın" uyarısında bulundu.

Antibiyotiklerin yanlış kullanımının etkisiz hale gelmesine yol açtığını vurgulayan Ersoy, "Antibiyotik direncinin artmasıyla birlikte, artık yaygın antibiyotiklerle tedavi edilebilen enfeksiyonlar bile tedavi edilemez hale gelebilir. Bu da, basit bir enfeksiyonda bile hayat kaybına yol açabilir" dedi. Ayrıca, doğru doz ve sürede antibiyotik kullanımının çok önemli olduğunu belirtti.

Aşılar ve Hijyen En Etkili Korunma Yolları

Prof. Dr. Yasemin Ersoy, enfeksiyonların önlenmesi için aşılama ve hijyenin önemine de değindi. "Enfeksiyonları önlemek için aşılanmak, el hijyenine dikkat etmek ve gıda hijyenini sağlamak gereklidir. Ayrıca, özellikle risk grubundaki bireylerin aşılanması büyük bir önem taşır" dedi. Ersoy, aynı zamanda "Tek sağlık" yaklaşımının, yalnızca insanlar değil, hayvanlar ve bitkiler için de geçerli olduğunu ve tüm canlılarda antimikrobiyal kullanımının dikkatlice yönetilmesi gerektiğini ifade etti.