Sağlık

Ağız yaralarına dikkat! Kanserli hücrelerden ve boyundaki lenf bezlerinden kurtuldu

İzmir'de, ağız içindeki yaralar nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuran Osman Rogala (69), dil kanseri teşhisi aldı. Yemek yeme ve konuşmada zorlanan Rogala, yapılan ameliyatla kanserli hücrelerden ve boyundaki lenf bezlerinden kurtuldu

Abone Ol

Osman Rogala, ağzındaki yaraların artması üzerine önce genel cerrahiye, ardından diş polikliniğine başvurdu. Yapılan biyopsi sonucunda dil kanseri teşhisi konuldu. 1 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilen riskli ameliyat sonucunda, dilindeki tümör ve olası lenf bezi metastazları temizlendi. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erdem Eren, ameliyatın zorlu olduğunu ancak başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.

Prof. Dr. Eren, "Ameliyattan sonra dilin yapısının korunması sağlandı, lezyon derine ilerlememişti. Dilin onarımı mümkün oldu. Gerektiğinde boyun ya da göğüs bölgesinden yama yapma durumu olabilirdi, ama bu durumda şanslıyız" dedi. Ameliyat sonrası Rogala'nın konuşma yetisi ve beslenmesi için belirli önlemler alındı. İlk 3 gün boyunca burundan beslenmesi sağlandı ve ağzında sıcak yemek varmış gibi konuşma zorluğu yaşanabileceği belirtildi. Konuşma fonksiyonunun düzelmesinin 1 yılı bulabileceği ifade edildi.

Prof. Dr. Eren, ağız içindeki yaraların hafife alınmaması gerektiğini vurgulayarak, "Ağız içinde 2-3 haftadan fazla süren ve geçmeyen yaralar, ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Erken teşhis büyük önem taşıyor" dedi. Osman Rogala'nın kızı Seda Rogala, babasının sağlık durumunun iyileşmesini dört gözle beklediklerini ve yaşanan sürecin zorluğunu ifade etti.