Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nün 13 Eylül Dünya Sepsis Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, sepsis konusunda farkındalık eksikliğinin ölüm oranlarını artırdığına dikkat çekildi. Uzman Dr. Benli, sepsisin ciddi enfeksiyonlar sonucu vücudun abartılı tepkisiyle organ işlevlerinde bozulma yaşanmasına neden olan ölümcül bir hastalık olduğunu belirtti.

Sepsisin her enfeksiyon değil, belirli semptomlarla tanımlanması gerektiğini ifade eden Dr. Benli, ateş, üşüme, bilinç bulanıklığı, solunum sıkıntısı ve idrar çıkışında azalma gibi belirtileri olan hastaların derhal sağlık merkezlerine başvurmaları gerektiğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her 2-3 saniyede bir kişinin sepsis nedeniyle hayatını kaybettiği ve ölüm oranlarının yüzde 80'e kadar çıkabildiği belirtildi. Ancak, hastanelere hızlı başvuru, erken tanı ve tedaviyle ölüm oranlarının yüzde 20'ye kadar düşürülebileceği ifade edildi.

Dr. Benli, 1 yaş altı ve 50 yaş üstü bireylerin sepsis açısından daha yüksek risk taşıdığını, özellikle 50 yaş üstünde şeker hastalığı, alkol tüketimi ve HIV gibi immün sistem hastalıklarının risk faktörlerini artırdığını açıkladı. Aşılanmanın ve temel hijyen kurallarına uyulmasının önemine dikkat çeken Dr. Benli, antibiyotik kullanımında akılcı yaklaşımın da büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Bucak Devlet Hastanesi'nde parkinson tedavisinde çığır açan başarı Bucak Devlet Hastanesi'nde parkinson tedavisinde çığır açan başarı

Sepsis konusunda halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Benli, hastaların hastaneye başvurularda gecikmelerinin sepsisin seyrini kötüleştirdiğini ve yüksek ölüm oranlarıyla sonuçlandığını ifade etti. Bu nedenle, sepsisin ciddiyetinin toplumda daha iyi anlaşılması ve hastalığa karşı daha hızlı müdahale edilmesi gerektiği vurgulandı.

Kaynak: AA