Biruni Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert, "yürüyen zatürre" vakalarında artış yaşandığını belirterek, özellikle 2-4 yaş arasındaki çocukların bu hastalıktan daha fazla etkilendiğini vurguladı. Dr. Sert, hastalığın genellikle soğuk algınlığı belirtileriyle başladığını, çoğu zaman tedaviye gerek kalmadan geçtiğini ancak bazı durumlarda ciddi sonuçlara yol açabileceğini ifade etti.
‘AİLELER DİKKATLİ OLMALI’
Dr. Sert, "Yürüyen zatürre, genellikle okul çağındaki çocuklar ve yetişkinlerde daha yaygın görülür, ancak bu sezon 2-4 yaş arasındaki çocuklarda olağandışı bir artış gözlemliyoruz. Aileler, çocuklarının sağlık durumlarında fark ettikleri en ufak değişiklikte tedbirli olmalı ve uzman bir hekime başvurmalıdır" dedi.
PANDEMİ SONRASI ARTIŞ
Dr. Sert, Covid-19 pandemisi sonrası eski solunum virüslerinin yeniden yayılmasının, mikoplazma bakterisinin tekrar aktif hale gelmesine neden olduğunu belirtti. Pandemi dönemi boyunca alınan önlemlerle mikoplazma bakterisinin yayılmasının önemli ölçüde azaldığını, ancak sonrasında bu bakterinin yeniden yayılmaya başladığını söyledi. Bu durumun, "yürüyen zatürre" vakalarının artışında etkili olabileceğini dile getirdi.
BELİRTİLER VE TEDBİRLER
Yürüyen zatürre belirtileri genellikle hafif olduğundan, çoğu kişi hastalığın farkına varmadan günlük yaşamına devam edebiliyor. Ancak hastalık, öksürük, nefes darlığı, hırıltı ve göğüs ağrısı gibi daha ciddi belirtilerle kendini gösterdiğinde, enfeksiyonun ilerlemiş olabileceğine dikkat çeken Dr. Sert, bu tür durumlarda hemen bir pediatrist ile görüşülmesi gerektiğini vurguladı.