Sağlık Bakanlığı, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında kanser taramalarının önemine dikkat çekti. Bu yılki teması "Sağlığını Erteleme, Harekete Geç" olan hafta çerçevesinde, kanserle mücadelede erken teşhis ve taramanın rolü ön plana çıktı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Farkında Ol, Taramanı Yaptır, Kanseri Engelle" başlığıyla yürütülen kampanyanın, kanserin önlenebilir, erken teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguladığı belirtildi. Özellikle olağan dışı belirtiler fark edildiğinde sağlık kuruluşlarına başvurmanın önemine dikkat çekildi. Kanser taramalarının, bu hastalıkla mücadeledeki en etkili yöntemlerden biri olduğu ifade edildi.

Türkiye'de Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve mobil tarama araçları aracılığıyla ücretsiz meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri taramaları gerçekleştirilmektedir. 40-69 yaş arasındaki kadınlara 2 yılda bir, 30-65 yaş arasındaki kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması yapılırken, 50-70 yaş arası hem kadınlar hem de erkekler için 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taraması gerçekleştirilmektedir. Tarama sonucunda pozitif veya şüpheli bulunan vakalar, ileri tetkikler için ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmektedir.

Akdeniz mucizesi: Cildinizi tazeleyin Akdeniz mucizesi: Cildinizi tazeleyin

2023 yılında Türkiye genelinde toplam 7,7 milyon kanser taraması yapılırken, 2024'ün ilk yarısında bu rakam 4,5 milyona ulaştı. Bu taramalar arasında 1,6 milyon meme kanseri, 1,7 milyon rahim ağzı kanseri ve 1,2 milyon kalın bağırsak kanseri taraması yer aldı. Ayrıca, Türkiye genelinde 405 KETEM bulunmakta olup, bunlardan 46'sı mobil kanser tarama aracı olarak hizmet vermektedir.

Kaynak: AA