Türkiye'de yaşam süresi 2000 yılından bu yana önemli bir artış gösterdi ve 78,1 yıla ulaştı. Bu durum, Türkiye'nin yaşlı bir ülke haline geldiğini gösteriyor. İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, yaşlı bireylerin sağlığını korumak için aşılamaların önemine dikkat çekti.

Bilim insanları uyarıyor: Mikroplastiklerin vücuda zararları ortaya çıktı Bilim insanları uyarıyor: Mikroplastiklerin vücuda zararları ortaya çıktı

Aşı-2

Prof. Dr. Şener, "Yaşlılarımızı ne kadar iyi aşılarla korursak, onların yaşam kalitelerini artırabiliriz" diyerek aşılamanın gerekliliğini vurguladı. Türkiye’nin yaşlı nüfusunun giderek arttığına dikkat çeken Şener, 65 yaş üzerindeki bireylerin bulaşıcı hastalıklara karşı daha savunmasız olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Şener, Türkiye'de çocukluk aşılamaları konusunda yüksek bir kapsayıcılık oranına sahip olunduğunu fakat erişkin bağışıklama stratejisinin henüz yeterli düzeyde olmadığını ifade etti. "Erişkin bağışıklaması için de bir strateji ve takvim oluşturulmalı" diyen Şener, mevcut sistemin yalnızca çocuklar için yeterli olduğunu belirtti.

Pandemi sürecinin yaşlı bireyleri koruma açısından başarılı olduğunu dile getiren Şener, 50 yaş üstü bireyler için zona aşısının önemini de vurguladı. "Zona, baş boyun bölgesinde ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Uzun süreli ağrılar ve psikolojik bozukluklar yaşanabilir. Bu nedenle zona aşısı, 65 yaş üstü bireylerde dikkate alınmalı" dedi.

Kaynak: DHA