Yalova'da, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesinde uygulanan su geri dönüşüm sistemi, yıllık 6 bin metreküp su tasarrufu sağlıyor. Proje, yerleşkenin temel kazısı sırasında tesadüfen bulunan yer altı su kaynağının değerlendirilmesiyle hayat buldu. Sondajla elde edilen fazla su, binanın etrafına döşenen drenaj boruları aracılığıyla 10 metre derinliğindeki bir kuyudan toplanarak depolanıyor ve çeşitli ihtiyaçlar için kullanılıyor.

2017 yılından itibaren faaliyete geçen sistem, günlük 100 metreküpe kadar su üretimi sağlıyor. Bu su, başta lavabolar olmak üzere bina içindeki su ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, bahçe sulama ve araç yıkama gibi alanlarda da kullanılıyor. Ayrıca, bu suyun kanalizasyon hattına gönderilen kısmı da çevredeki Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde kullanılmak üzere yeni bir projeyle değerlendirilecek.

Zeytin hasadı başladı | Zeytin hasadında yüzleri güldüren proje Zeytin hasadı başladı | Zeytin hasadında yüzleri güldüren proje

SUDA SIFIR KAYIP 

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman, bu su kaynağının yaz aylarında bile kesintisiz bir şekilde sağlandığını belirterek, "Suyu ters vana sistemiyle binaya da verdik. Su kesintisi olsa dahi lavabolarımızda kullanılacak şekilde sistemi geliştirdik. Bu, hem örnek bir kamu binası hem de tüm yerleşkeler için model olabilecek bir proje" dedi. Yaman, Türkiye'deki su kaynaklarının iklim değişikliği nedeniyle önümüzdeki yıllarda %25 oranında azalmasının beklendiğini hatırlatarak, "Suda sıfır kayıp" anlayışının önemine dikkat çekti.

SUYUN KALİTESİ 

Peyzaj firması sahibi Burhan Tuğtekin ise, elde edilen suyun kalitesinin içilebilir seviyede olduğunu ancak içme suyu olarak kullanılmasının tavsiye edilmediğini söyledi. Düzenli olarak yapılan bakteri analizleriyle suyun kullanıma uygun olduğu doğrulandı ve kalite kontrolleri devam ediyor.

Kaynak: AA