Bilim insanları, küresel iklim değişikliği ve artan şehirleşmenin etkilerini hafifletmek için sürdürülebilir çözümler geliştirmeye devam ediyor. Bu doğrultuda, Birleşik Krallık'tan bir üniversite öğrencisi, oksijen üretimini taklit eden inovatif bir malzeme geliştirdi. Julian Melchiorri, yaprakların fotosentezle oksijen üretme sürecini taklit edebilen bir ipek yaprak geliştirmeyi başardı. İpek proteininden yapılan bu malzeme, içerisinde kloroplast bulunan bir matriksten oluşuyor ve ışık ve su ile etkileşime girdiğinde oksijen üretmeye başlıyor. Ancak, gerçek yapraklardan farklı olarak, bu yaprak besin üretemiyor.

Kelle paça çorbasından bin kat daha faydalı: Hastayı anında ayağa kaldırıyor Kelle paça çorbasından bin kat daha faydalı: Hastayı anında ayağa kaldırıyor

“OKSİJEN KAYNAĞI”

İpekten yapılan bu yaprağın potansiyel kullanım alanları oldukça geniş. Özellikle uzay keşifleri ve Mars gibi gezegenlerde koloni kurma projelerinde oksijen kaynağı olarak kullanılabilecek bu malzeme, hafifliği ve düşük enerji tüketimi sayesinde astronotlara uzun süreli görevlerde destek sağlayabilir. Ayrıca, şehirlerdeki hava kalitesini iyileştirmek için bina cepheleri ve havalandırma sistemlerinde kullanılabileceği düşünülüyor.

Kaynak: WEBTECNO