Mobil kanser tarama araçları, Van'ın ücra mahallelerine giderek, kadınları sağlık taramaları için bilgilendiriyor. Sağlık ekipleri, kırsal bölgelerde yaşayan kadınları minibüslerle mobil tarama noktalarına götürerek, burada meme, rahim ağzı ve kolon kanseri taramaları yapıyor. Taramalar tamamlandıktan sonra kadınlar tekrar evlerine bırakılıyor.

Soğuk kış günlerinde yanık riskleri artıyor! Uzmanlar bilinçli olmaya davet ediyor Soğuk kış günlerinde yanık riskleri artıyor! Uzmanlar bilinçli olmaya davet ediyor

Son dokuz ay içinde, mobil araçlar aracılığıyla 47 bin 200 kadının mamografi çekimi gerçekleştirildi ve 93 kadına meme kanseri teşhisi konuldu. Tanı konulan hastalar, gerekli tedavi süreçleri için hastanelere yönlendiriliyor ve bu süreçler yakından takip ediliyor.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Muhammed Taha Bostanci, 40-69 yaş arasındaki kadınların her iki yılda bir mamografi çektirdiğini belirtti. Bostanci, "Mobil araçlarımızın dışında Sağlıklı Hayat Merkezi, hastaneler ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi gibi temas noktalarımız mevcut. Mobil araçlarımızla her ilçede yılda iki kez tarama yapıyoruz," dedi.

Van Il Sağlık Müdürlüğü2

"Van'da 9 ay içinde 47 bin 200 kadının mamografi çekimi gerçekleştirildi. Bunların 2 bin 401'i şüpheli pozitif tanısı aldı. Bu hastaları, en geç 10 gün içinde uzman hekimlerimize yönlendiriyoruz ve takip ediyoruz. Risk taşıyan 93 kişiden 92'sine tedavi sağladık," diyen Bostanci, erken tanının önemine dikkat çekti.

Saray Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Zeliha Gülan, Ekim ayının Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında etkinliklerinin devam ettiğini belirterek, "Amacımız erken tanı ve tedavi ile hayatta kalma oranlarını artırmaktır," dedi.

Toplum Sağlığı Merkezi doktorlarından Serhat Yaman ise, kadınlar arasında bilgilendirme seviyesinin arttıkça talebin de yoğunlaştığını belirtti. "Kırsal kesimlerdeki kadınları bilgilendiriyoruz. Amacımız meme kanseri ölümlerini en aza indirmek," diye ekledi.

Kaynak: AA