Tuşba ilçesinde bulunan ve süslemeleri, kerpiç duvarları, taş işlemeleriyle Urartu Krallığı’nın en görkemli yapılarından Ayanis Kalesi’nde 36 yıldır kazı ve restorasyon çalışması yürütülüyor.

Urartu Kralı 2. Rusa tarafından yaptırılan kalede, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığında yürütülen kazılarda, Urartuların dini, ekonomik ve sosyal yaşantısına dair önemli bilgilere ulaşıldı.

"Geleceğin Şekillendiren Trendler" Kitabı Türkiye’de Yayımlandı "Geleceğin Şekillendiren Trendler" Kitabı Türkiye’de Yayımlandı

Yeni bir anıtsal yapı grubu ve pithoslar bulundu

Ayanis Kalesi’ne 3 kilometre mesafedeki Garibin Tepe’de de geçen yıl izinsiz kazılar sırasında tespit edilen bölgede yürütülen çalışmalarda yeni bir anıtsal yapı grubu ve tahılların depolandığı 16 pithos (küp) tespit edildi.



“Yeni bulgular Urartuların zengin tarihini gözler önüne seriyor”

Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Ayanis Kalesi’nin, Urartu Krallığı’nın en güçlü olduğu dönemde yaptığı büyük yapıtlardan biri olduğunu söyledi.

Kalede ortaya çıkarılan kalıntıların başka kültürel ve tarihi yapılara benzemediğini, kendine özgü ve ince işçiliğe sahip olağanüstü güzellikte olduğunu vurgulayan Işıklı, “Taşınamaz dediğimiz kültür varlıklarının başında mimari eserler geliyor. Bunun en iyi örneği de Haldi Tapınağı ve içindeki özel yapı grupları. Taş işçiliği ve olağanüstü süslemeleriyle sıra dışı bir mimariye sahip. Tapınak kompleksiyle bağlantılı depolama odaları, törensel salon bulunuyor.” dedi.

Kaynak: AA