2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı için Türkiye genelindeki üniversitelere kayıt yaptıran toplam 1 milyon 742 bin 537 öğrenciden 394 bin 351’i İstanbul’da eğitim almayı tercih etti. İstanbul, öğrenci sayısı bakımından ülkenin en büyük merkezi olma özelliğini sürdürüyor.

Eğitimde İstanbul’un Önemi

Bilimsel araştırmaların yapıldığı ve çağın gereksinimlerine uygun bireylerin yetiştirildiği üniversiteler, Türkiye genelinde milyonlarca öğrenciye hizmet veriyor. Türkiye’nin eğitimdeki köklü geçmişine sahip kenti olan İstanbul, 208 üniversiteden 60’ına ev sahipliği yapıyor. Bu üniversitelerin ilki, 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in emriyle kurulan İstanbul Üniversitesi'dir. Zamanla, devlet ve vakıf üniversiteleri artarak eğitim imkanlarını genişletti.

Öğretmenlerin ara seminerleri ne zaman? MEB’den yeni açıklama Öğretmenlerin ara seminerleri ne zaman? MEB’den yeni açıklama

Öğrenci Sayısındaki Artış

İstanbul'daki 60 üniversite, ön lisans ve doktora programlarıyla toplam 29 bin 294 farklı eğitim programı sunuyor. Bu programlarda, özel statülü veya uluslararası öğrenciler de dahil olmak üzere 1 milyon 612 bin 868 kişi eğitim görüyor. Bu yıl kayıt yaptıran öğrencilerin 394 bin 351’i İstanbul’da öğrenim görmekte. Ayrıca, diğer illerden gelen 1 milyon 29 bin 991 öğrenci, kenti eğitim için tercih edenler arasında yer alıyor. 2024-2025 akademik yılı için İstanbul’da lisans ve ön lisans eğitimi almak amacıyla 191 bin 549 öğrenci kayıt yaptırdı.

Yeni Eğitim Programları ile Gelecek Vizyonu

Bu yıl, Türkiye genelindeki üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarına ait 1 milyon 57 bin 820 kontenjanın %93,8’i dolarken, İstanbul’daki 60 üniversitenin kontenjanında ise bu oran %91,1’e ulaştı. Öğrencilerin gelecekteki meslek seçimlerini etkileyen "Hangi mesleği seçmeliyim?" sorusu için bu yıl birçok yeni program açıldı. Özellikle dijitalleşme, siber güvenlik, büyük veri ve oyun tasarımı gibi çağın ihtiyaçlarına uygun alanlarda eğitim fırsatları sunuluyor.

İstanbul'da 938 Yeni Program

2024-2025 Akademik Yılı'nda İstanbul’daki üniversitelerde toplam 938 yeni program eğitime başladı. Bu programlar arasında, ön lisansta Bilişim Güvenliği Teknolojisi, Nükleer Tıp Teknikleri ve Gemi Makineleri İşletmeciliği gibi alanlar yer alırken, lisans programlarında ise Dijital Oyun Tasarımı, Antropoloji, Veri Bilimi ve Analitiği, Siber Güvenlik Mühendisliği, Su Bilimleri ve Mühendisliği, İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği ile Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği gibi modern ve yenilikçi alanlar öne çıkıyor.

Kaynak: AA