2024, Türkiye’de eğitim alanında önemli projelerin ve reformların yılı oldu. Bu yılın en dikkat çekici gelişmeleri arasında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve Öğretmenlik Mesleği Kanunu yer aldı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, 10 yıllık bir hazırlık süreci sonrası, okul öncesi, 1., 5. ve 9. sınıflardan başlayarak kademeli olarak uygulanmaya başlandı.
“MESLEKİ GELİŞİM FIRSATLARI”
Yeni müfredat, öğrencilerin sadece bilgi değil aynı zamanda beceri kazanmalarını hedeflerken, sosyal-duygusal öğrenme ve erdem değerleri gibi yeniliklerle öğrencilere empati, analiz yeteneği ve sorumluluk bilinci kazandırmayı amaçladı. Bunun yanı sıra Öğretmenlik Mesleği Kanunu, öğretmenlerin meslek hayatlarını düzenleyen önemli bir adım oldu. Kanunla, öğretmenlerin hakları ve kariyer basamakları belirlendi, eğitimcilerin karşılaştığı şiddet suçlarına karşı cezalar artırıldı ve öğretmenler için yeni mesleki gelişim fırsatları sunuldu. Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi de bu yılın önemli gündem maddelerindendi. Bu belge ile Türkiye’de mesleki eğitimin kalitesi artırılmaya çalışıldı ve sektör işbirlikleriyle eğitim verimliliği yükseltilmeye odaklanıldı.
“EĞİTİM SÜRECİ”
Öğrencilere erken yaşlardan itibaren becerilerini geliştirme imkanı tanıyan mesleki okullar arttırıldı. Ayrıca, bu yıl TIMSS 2023 sonuçları, Türkiye’nin uluslararası alanda başarı gösterdiğini ve sıralamalarda yükseldiğini gösterdi. 4. ve 8. sınıflarda Türkiye, fen ve matematik derslerinde önemli bir başarı yakalayarak dikkatleri üzerine çekti. 2024 yılında okul-aile işbirliğini güçlendiren projeler de önemli bir yer tuttu. Bakanlık, Velivizyon projesi ve Maarif Modeli Ebeveyn Okulları gibi girişimlerle ailelerin eğitim sürecine daha aktif katılımını teşvik etti. Aynı zamanda Yaşam Becerileri projesiyle öğrencilerin zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimleri desteklendi.