Fransız oyun devi Ubisoft, zorlu günlerden geçiyor ve bu kez çalışanlarından gelen grev kararıyla gündeme geldi. Şirketin yeni ofise dönüş politikası, çalışanların tepkisini çekti ve Fransız işçi sendikası STJV’nin çağrısıyla 15, 16 ve 17 Ekim tarihlerinde üç günlük grev planlandı. Grev, Ubisoft’un haftada üç gün ofiste çalışma zorunluluğuna karşı bir protesto olarak öne çıkıyor.

Çalışanların Tepkisi Büyüyor

STJV, Ubisoft yönetiminin bu kararı “somut bir gerekçe olmaksızın ve çalışan temsilcilerine danışmadan” aldığını iddia ediyor. Sendikanın açıklamasında, “Beş yılı aşkın süredir uzaktan çalışma düzeninde başarılı bir şekilde çalışan birçok meslektaşımız, hayatlarını yeniden düzenledi. Aile yaşamları, konut durumları ve ebeveynlik gibi konularda yeni ayarlamalar yaptılar. Eski çalışma koşullarına dönmeleri artık mümkün değil,” ifadeleri yer alıyor.

Microsoft'tan yapay zeka halüsinasyonlarına son Microsoft'tan yapay zeka halüsinasyonlarına son

Ancak grev çağrısı yalnızca ofise dönüş politikasıyla sınırlı değil. STJV, Ubisoft’un adil paylaşım anlaşmaları yapmadığını ve yönetimin çalışanların endişelerini yeterince dikkate almadığını vurguluyor.

Sendikanın Üç Temel Talebi

Çalışanların ofise ne zaman geleceklerini özgürce belirlemelerine olanak tanıyan resmi bir uzaktan çalışma anlaşması.
Acil maaş artışı, cinsiyet bazlı ücret farkının kapatılması ve kâr paylaşımı anlaşmalarının yenilenmesi.
Yönetim ile çalışanlar arasında yapıcı bir “sosyal diyalog” başlatılması.
Bu grev, 2024 yılı içinde Fransa’daki Ubisoft çalışanlarının gerçekleştirdiği ikinci iş bırakma eylemi olacak. Daha önce, yüzlerce çalışan, şirketin sunduğu zamları protesto etmek amacıyla iş bırakmıştı.

Fransa’da çalışanların anayasal grev hakkı bulunuyor ve bu hak, sendika üyesi olup olmamalarına bakılmaksızın kullanılabiliyor. STJV’nin açıklamasına göre, yasal bir grev için en az iki ücretli çalışanın katılması yeterli.

Ubisoft, Fransa’da Annecy, Bordeaux, Lyon, Montpellier ve Paris gibi şehirlerde stüdyolar bulunduruyor. Grev gerçekleştiği takdirde, bu stüdyolardaki projelerin etkilenmesi ve şirketin önemli üretim kaybı yaşaması muhtemel.

Kaynak: shiftdelete.net