Avustralya ve Çinli bilim insanlarının iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışma, 162 bin yeni virüs türünün keşfiyle modern bilim dünyasında bir çığır açtı. Sydney Üniversitesi'nin yaptığı açıklamaya göre, bu büyük keşif, Sydney Üniversitesi ve Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı gibi önde gelen araştırma kurumlarının desteğiyle hayata geçirildi. Araştırmada, RNA bazlı 161 bin 979 yeni virüs türü saptandı.
YAPAY ZEKANIN GÜCÜ: LUCAPROT
Bilim insanları, bu büyük keşfi yaparken "LucaProt" adını verdikleri bir derin öğrenme algoritması geliştirdi. Bu yapay zeka modeli, 47 bin 250 nükleotid uzunluğundaki virüs genomlarını analiz ederek yeni virüs türlerini tanımladı. Çalışmanın sonuçlarına göre, keşfedilen virüslerin büyük çoğunluğu mevcut veri tabanlarında zaten bulunuyordu, ancak yapay zeka sayesinde bu bilgiler daha düzenli hale getirildi.
HOLMES: "YAŞAMIN GİZEMLİ BİR BÖLÜMÜNE AÇILAN PENCERE"
Araştırma ekibinden Edwards Holmes, bu çalışmayı "Dünya üzerindeki yaşamın gizemli bir bölümüne açılan pencere" olarak nitelendirdi. Holmes, bu denli geniş çaplı bir virüs keşfinin tek bir araştırmada yapılmasının oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Ayrıca, milyonlarca keşfedilmeyi bekleyen virüs türü olduğuna dikkat çeken Holmes, benzer bir yöntemle bakteri ve parazitlerin de incelenebileceğini belirtti.
YAPAY ZEKANIN SAĞLADIĞI DERİNLİK
Araştırmanın bir diğer yazarı Mang Shi ise yapay zeka teknolojisi olmadan önce, biyoinformatik yöntemlerin viral çeşitliliği analiz etmede sınırlı kaldığını vurguladı. Yapay zeka ile bu çeşitlilik çok daha derinlemesine incelenebiliyor. Mang Shi, geliştirdikleri yapay zeka modelinin başka alanlarda da kullanılabileceğini ifade etti.
Bu önemli çalışma, prestijli bilim dergisi Cell’de yayımlandı.