Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, ABD'nin Florida eyaletindeki SpaceX'in Cape Canaveral fırlatma merkezinden Falcon 9 roketiyle 9 Temmuz'da başarılı bir şekilde uzaya gönderildi. Uydunun fırlatılmasının ardından ilk sinyalini 67 dakika sonra alındı ve güneş panelleri yaklaşık 3 saat sonra açıldı. Uydunun şu anda 32 bin kilometre yükseklikte normal seyirde olduğu belirtildi.

Türksat 6A'nın yörünge yolculuğu için gereken ateşlemelerden ilk ikisi başarıyla tamamlandı. 10 Temmuz'da yapılan ilk ateşlemede uydunun yüksekliği 300 kilometreden 11 bin kilometreye çıkarıldı. 12 Temmuz'da gerçekleştirilen ikinci ateşleme ile ise uydunun yüksekliği 32 bin kilometreye ulaştı.

Uydunun yolculuğu plana göre devam edecek; üçüncü ateşleme 14 Temmuz'da, dördüncü ateşleme 16 Temmuz'da, beşinci ve son ateşleme ise 17 Temmuz'da gerçekleştirilecek ve uydunun nihai yörüngesi olan 35 bin 786 kilometreye sabitlenecek.

Apple yeni telefonunu duyurdu: Peki yurtdışından İphone getirmek mantıklı mı? İşte IMEI ücretleri... Apple yeni telefonunu duyurdu: Peki yurtdışından İphone getirmek mantıklı mı? İşte IMEI ücretleri...

Türksat 6A'nın 23 Temmuz'da 50 derece doğu test yörüngesine ulaşması planlanıyor. Bu aşamada uydunun antenleri açılacak ve yörüngede 90 gün boyunca test edilecek. Ekim 2024'te ise uydunun normal operasyona alınması için 42 derece doğu yörüngesine taşınması hedefleniyor. Bu süreçte uydunun toplam 4 ateşleme daha yapması planlanıyor.

Türksat 6A, 8,4 kilovat güç kapasitesiyle Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu haberleşme hizmetlerini karşılamayı amaçlıyor. Uydunun 15 yıl boyunca hizmet vereceği öngörülüyor ve Türkiye'nin uydu kapasitesini önemli ölçüde artırması bekleniyor. Ayrıca, Türksat 6A projesi kapsamında ülkede 84 uydu ekipmanı geliştirilmiş olup, bu da yerli bir uydu üretim ekosisteminin oluşturulmasına katkıda bulunmuştur.

Kaynak: AA