Nüfusun yaşlanmasıyla birlikte prostat kanseri vakalarının da arttığına dikkat çeken Zengin, 50 yaşından itibaren her erkeğin PSA (prostat spesifik antijen) kan testini yaptırmasının önemini vurguladı.

Prostat Kanseri ve Yaşlı Nüfus Oranı

Türkiye'de yaşlı nüfus oranı giderek artıyor ve bu durum prostat kanseri vakalarını da etkiliyor. Ülkemizde her yıl 25 bin erkek prostat kanserine yakalanıyor. Özellikle 70 yaş üstündeki erkeklerde prostat kanseri oranının yüzde 50 olduğu belirtiliyor. Zengin, nüfusun yaşlanmasıyla birlikte prostat kanseri vakalarının daha da artabileceğini ifade ederek, "Şu an fırtına öncesi sessizlik yaşıyoruz. Bu nedenle 50 yaş üstündeki her erkeğin prostat taramalarını yaptırması çok önemlidir" dedi. Prostat, mesanenin altında bulunan ve üreme faaliyetleri için çeşitli salgılar üreten ceviz büyüklüğünde bir salgı organıdır. Yaş ilerledikçe prostatın büyüyebileceğini belirten Zengin, "Prostat büyümesi idrar yaparken zorluk çıkarabilir. Bu durum iyi huylu prostat hiperplazisi olarak adlandırılır ve ilaç veya endoskopik cerrahilerle tedavi edilebilir. Ancak prostat dokusunda kanser gelişmesi daha ciddi bir sorundur" şeklinde konuştu.

Erken Teşhisin Önemi

Son bir yıl içerisinde 7 bin kişi teşhis edildi. Erken belirtilerine dikkat! Son bir yıl içerisinde 7 bin kişi teşhis edildi. Erken belirtilerine dikkat!

Prostat kanseri genellikle yavaş ilerleyen bir kanser türüdür, ancak geç fark edildiğinde ölümcül olabilir. Zengin, "Prostat kanseri organa sınırlı kaldığı sürece belirgin bir şikayet oluşturmaz. Bu durum tanıyı zorlaştırır ve hastalık ilerledikçe tedavi seçenekleri azalır. Erken teşhis, cerrahi tedaviler ile hastalıktan tamamen kurtulma şansını artırır" dedi. Prostat kanseri riskini azaltmak için aile büyüklerinde prostat kanseri öyküsü varsa 45 yaşında, öykü yoksa 50 yaşından itibaren üroloji uzmanının takibine girilmesi gerektiğini belirten Zengin, "PSA testi, muayene, MRI görüntüleme ve biyopsi ile prostat kanseri taraması yapılabilir" diye ekledi.

Kaynak: İHA