Mart 2024 verilerine göre, Türkiye'de emekliler arasında çalışma yaşamını sürdürenlerin sayısı yaklaşık olarak 2 milyonu buluyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kayıtlarına göre, toplamda 6 milyon 154 bin kişi emeklilik veya yaşlılık aylığı alıyor. Bu kapsamda, 1 milyon 943 bin 579 emekli, ekonomik nedenlerle sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmayı tercih ediyor.

Bakan Şimşek, EBRD Heyeti ile Türkiye'nin 5 Yıllık Stratejisini görüştü Bakan Şimşek, EBRD Heyeti ile Türkiye'nin 5 Yıllık Stratejisini görüştü

KAYIT DIŞI ÇALIŞAN DA VAR

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin bir kısmının ekonomik zorunluluklar nedeniyle çalışmak zorunda kaldığını vurgulayarak, bu durumun kayıtlı ve kayıt dışı toplam 4 milyon emekliyi etkilediğine dikkat çekti. Ergün'e göre, son yıllarda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemeleriyle birlikte çalışan emekli sayısında hızlı bir artış gözleniyor. Ergün, “Veriler bize yaklaşık 2 milyon emeklinin çalışmaya devam ettiğini gösteriyor. Kayıtlı çalışan emekli sayısı kadar, kayıt dışı çalışan ya da çalıştırılan emeklimiz var. Kayıtlı ve kayıt dışı 4 milyon emekli çalışmak zorunda kalıyor. Bu da emeklilerin yaklaşık dörtte birine karşılık geliyor. EYT düzenlemesiyle birlikte çalışan emekli sayısı hızla arttı. Bu tablonun tek bir sebebi var ekonomik nedenler. Emeklilerimiz geçinemedikleri için çalışmak zorunda kalıyor. Emekli aylıklarında artış yapılarak emeklilerin çalışmamaları ve bu sayede oluşacak istihdam açığından gençlerin faydalanması sağlanabilir” dedi.

Ergün, sosyal güvenlik destek primiyle çalışan emeklilere bu durumun ilave bir geri dönüşünün olmadığını belirtti. Ona göre, bu emekliler için yapılan prim ödemelerinin emekli aylıklarına geri dönüşü sağlanmalıdır. Bu adımın, emekli aylıklarında artış sağlayarak emeklilerin çalışma zorunluluğunu azaltacağına ve genç iş gücünün istihdamına katkıda bulunacağına inanıyor.

Kaynak: AA