Kalıtsal kanama hastalıklarının tedavisinde Türkiye, dünya genelinde öne çıkan ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor. İstanbul Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar, “Dünyada sadece 10 ülke, kalıtsal kanama bozukluğu hastalarına ömür boyu ücretsiz tedavi sunabiliyor ve Türkiye bu ülkeler arasında yer alıyor” dedi.
Geçtiğimiz hafta İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası'nda gerçekleştirilen 21. Uluslararası Türkiye Hemofili Kongresi’nde, hemofili ve diğer kalıtsal kanama bozukluklarına dair en güncel tedavi yöntemleri ve hasta bakımı ele alındı. Kongreye, Dünya Hemofili Federasyonu (WFH) Başkanı Cesar Garrido ve Lyon Üniversitesi Hemostaz Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yeşim Dargaud da katıldı.
Hasta Başına Maliyet 80-100 Bin Dolar
Prof. Dr. Zülfikar, hemofili tedavisinin maliyetinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, “Hastalarımızın tedaviye ara vermemesi gerekiyor. Tedaviye ara verildiğinde hastaların yeni kanama riskiyle karşı karşıya kalması ve tedavinin başa dönmesi gibi sorunlar yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı. Tedavi maliyetinin hasta başına yıllık 80-100 bin dolar civarında olduğunu dile getiren Zülfikar, Türkiye’de bu tedavilerin ücretsiz sunulmasının önemli bir avantaj olduğunu vurguladı.
Eğitim ve İstihdam Fırsatları Artıyor
Prof. Dr. Zülfikar, Türkiye'de yaklaşık 80 bin hemofili hastasının bulunduğunu ve bu hastaların tedavi imkânlarının artmasıyla hayata daha aktif bir şekilde katılabildiğini belirtti. “Artık hastalarımız okullarını bitiriyor. Önceden sadece iki yıllık yüksekokul için burs bulmaya çalışırken, şimdi yüksek lisans ve doktora yapan hastalarımız var” diye ekledi.
Türkiye, Sağlık Turizmi İçin Cazibe Merkezi Olabilir
Kalıtsal kanama bozuklukları tedavisinde Türkiye'nin sağlık turizmi açısından da önemli bir merkez olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Zülfikar, “Türkiye’nin bilgi düzeyi Avrupa'nın üzerinde ancak fiyatlar uygun. Bu durum, hastaların Türkiye'yi tercih etmesine neden olabilir” şeklinde konuştu.
WFH Başkanı Cesar Garrido da Türkiye'nin başarılı uygulamalarıyla dikkat çektiğini belirterek, “Dünyanın birçok yerinde hastalar, tedaviye ulaşmakta zorluk çekiyor. Türkiye’nin sunduğu imkânlar, bu açıdan büyük önem taşıyor” dedi.