Türkiye Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Rıfat Emral, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Elips Haber’den Selim Ercan’a değerlendirmelerde bulundu. Diyabet hakkında soruları yanıtlayan Prof. Dr. Emral, diyabetin pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalık olduğunu söyledi. İnsülinin kan şekerini düzenleyen bir hormon olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Emral, kronik bir hastalık olan diyabette uzun süreli yüksek kan şekerinin vücudun birçok sisteminde ciddi hasara yol açabileceğini belirtti.

“Türkiye diyabetli nüfusta ilk 10 arasına girecek”

Ege Üniversitesi, yeni nesil laboratuvarlarla bilimsel araştırma kapasitesini artırdı Ege Üniversitesi, yeni nesil laboratuvarlarla bilimsel araştırma kapasitesini artırdı

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) istatistiklerine değinen Prof. Dr. Emral, dünya genelinde 382 milyon yetişkinin diyabet hastası olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Prof. Dr. Emran, “Diyabet görülme prevalansı salgın oranlarına ulaşmıştır ve 2035 yılına kadar diyabet hastası sayısının 592 milyon olması beklenmektedir. Yaşlanan nüfus, kentleşme ve değişen yaşam tarzları diğer kronik hastalıklarla birlikte diyabet salgınını da hızla artırmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de diabetes mellitus sıklığı giderek artan ve durdurulamayan bir salgın halini almıştır. Ölümlerin de nedeni olan bulaşıcı olmayan hastalıklar sıralamasında ilk dört sıradadır. TURDEP-II Çalışması verilerine göre, ülkemizdeki erişkin nüfusun yüzde 42’si diyabetik ya da prediyabetiktir. Türkiye Avrupa’da diyabet sıklığının en yüksek olduğu ve en fazla diyabetli hastanın yaşadığı üçüncü ülkedir. Tahminlere göre, Türkiye, 2045 yılı itibari ile dünyada en yüksek diyabetli nüfus barındıran ilk 10 ülke arasına girecektir” diye konuştu.

“Müdahale edilmezse ölümcül olabilir”

Diyabet hastalığının kontrol edilmemesi durumunda diyabetin ciddi sonuçları ortaya çıkabileceğine işaret eden Prof. Dr. Emral, “Diyabet, ölüm nedeni olarak bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında dördüncü sırada gelmektedir. Kan şekeri yükseklikleri araya başka sağlık sorunlarının da girmesiyle akut diyabetik koma olarak bilinen metabolik sorunlara sebep olabilir ve acil müdahale edilmezse ölümcül olabilir” uyarısında bulundu.