Robit Teknoloji tarafından geliştirilen AZAT, son dönemdeki muharebe alanlarında dikkat çeken bir FPV (First Person View) kamikaze dron olarak öne çıkıyor. Pilotların, dronun kamerasından aldığı görüntüleri izleyerek gerçek zamanlı yönlendirme yapmasına olanak tanıyan AZAT, estetik ve teknolojik özellikleriyle dikkat çekiyor.

Önemli Testlerle Gücünü Kanıtladı

Robit Teknoloji, AZAT’ın yeteneklerini sergilemek için dört farklı ülkeden heyetlerin katıldığı bir teknoloji gösterimi gerçekleştirdi. AZAT, belirlenen hedeflere ulaşıp üzerindeki patlayıcıları etkili bir şekilde kullanarak görevini tamamladı. Gürültüsüz çalışan AZAT, 4 kilometreye kadar uçabiliyor ve 15 dakika havada kalma kapasitesine sahip.

Drone2

Yüksek Teknoloji ile Tasarlandı

AZAT, yerli imkanlarla geliştirilen uçuş kontrol yazılımı sayesinde güvenli bir şekilde görev yapabiliyor. GPS gerektirmeyen sistem tasarımı ile operatör gözlüğü aracılığıyla kontrol edilebiliyor. Yapay zeka desteğiyle, belirlenmiş hedeflere bağımsız olarak saldırı yapabiliyor ve hedef belirlenmediğinde kendini imha edebiliyor.

Evrenin sırrı çözülüyor mu? Bilim dünyasını şaşırtan yeni teori? Evrenin sırrı çözülüyor mu? Bilim dünyasını şaşırtan yeni teori?

AZAT, farklı faydalı yük kapasitesine sahip versiyonları ile de dikkat çekiyor. 500, 750 ve 1000 gram taşıma kapasitesine sahip olan AZAT, çeşitli askeri senaryolar için optimize edildi.

"Tam Not" Aldı

Robit Teknoloji Elektronik Sistemler ve Saha Operasyonları Koordinatörü Ziya Cogen, AZAT’ın millilik oranının yüzde 80’e ulaştığını vurguladı. Testler sırasında gerçekleştirilen uygulamalarda iki senaryonun başarıyla sonuçlandığını kaydeden Cogen, AZAT’ın artık seri üretime hazır bir ürün haline geldiğini belirtti.

Cogen, "AZAT'ın tüm sistem bileşenleri, yazılımları ve tasarımı yerli mühendisler tarafından geliştirildi. Hedefimiz, Türk savunma sanayisini uluslararası pazarda daha görünür kılmak," dedi.

İhracat Hedefleri

AZAT, yüksek pilot yeteneği gerektiren bir sistem olmasına rağmen, kullanıcı dostu yazılım ve dengeleme sistemleri sayesinde kısa eğitim süresiyle kullanılabiliyor. Dron, çeşitli patlayıcı tipleriyle görev yapma kapasitesine sahipken, ihracat görüşmelerine de devam ediliyor. Cogen, AZAT’ın ilk ihracatını gerçekleştirmek için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Kaynak: AA