Seyahat

Turizmde yeni akım: Semt pazarları

Abone Ol

A. Buğra TOKMAKOĞLU/EGE TELGRAF- Semt pazarları sosyal yaşamımızın ayrılmayan parçası. Sebze, meyve, şarküteri ve tekstil ürünleri satılan pazar yerleri haftanın belirli günlerinde yerel ekonominin hareketlendiği buluşma noktalarından.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok şehrinde yerel pazar yerleri birçok seyahat severin ziyaret ettiği, yerel kültürü yerinde deneyimlemek için şahane fırsatlar sunuyor. Satıcıların sohbeti, ürünlerin çeşitliliği, tezgahların renkleri gibi ögeler pazar yerlerinin cazibesini artırıyor. İzmir, semt pazarları konusunda Türkiye’nin en iyi bölgelerinden. Urla, Çeşme, Seferihisar, Tire, Ödemiş gibi ilçe ve beldelerdeki semt pazarları sadece yerel halkı değil Türkiye’nin birçok yerinden ziyaretçiyi ağırlıyor. Bazı pazar yerlerinin ünü o kadar artmış durumda ki birçok şehirden paket tur organizasyonları ve bireysel çabalarla seyahat severler semt pazarlarını keşfetmek için yollara düşüyor.

İZMİR’İN EN İYİ SEMT PAZARLARI

Urla Pazarı: İzmir’in en popüler tatil merkezlerinden biri olan Urla, son yıllarda en çok ilgi gören ve öne çıkan destinasyonlardan. Urla semt pazarları açısından da birden çok alternatife sahip. Sanat Sokağı’nın yanı başındaki Malgaca Pazarı, haftanın her günü taze ürünler bulabileceğiniz bir alışveriş merkezi.

Urla İskele’de kurulan ve yemyeşil renkleriyle onlarca farklı Ege otu bulabileceğiniz Urla İskele pazarı Urlalılar kadar şehir dışından da ziyaretçileri ağırlıyor. Pazar günleri kurulan İskele pazarı günün her saati kalabalık ve cıvıl cıvıl. Urla merkezde kurulan semt pazarı ise Cuma günleri alışveriş yapmak isteyenleri ağırlıyor. Urla’da enginar zamanı en güzel zaman olarak kabul ediliyor. Yemyeşil sakız enginarı çeşitleri için Urla’dan daha iyi bir seçenek yok.

Tire Pazarı: Türkiye’nin en büyük açık hava Pazar yeri olarak bilinen Tire Pazarı, Salı günleri kuruluyor. Tire’nin çevresindeki yerleşim yerlerinden de birçok kişinin alışveriş ihtiyacını karşılayan Tire Pazarı, ilçe merkezindeki sokaklarda, çevre köylerden taze ürünler getiren yerel satıcıların buluşma noktası.

Ceviz ve kestane başta olmak üzere yemyeşil taze ot çeşitleri ve tekstil ürünlerinin satıldığı pazarda keçe ve el emeği ürün çeşitlerini de bulabilirsiniz.

Sığacık Pazarı: Seferihisar’ın sahil kasabası Sığacık, Türkiye’nin ilk sakin şehirlerinden. Yaz sezonunda gece pazarı formatında tezgahların kurulduğu pazar yeri pazar günlerinde ise kasaba sokaklarına yayılıyor. Evlerinin önünde yöresel ürünler ve yemek çeşitleri satan stantların kurulduğu Sığacık, hafta sonları akın akın gelen ziyaretçilerle tam bir şölen alanına dönüşüyor.

Eski Foça Pazarı: Eski Foça, İzmir’in en sakin ve huzurlu yerlerinden. Salı günleri Eski Foça’da kurulan Yeryüzü Pazarı, Slow Food felsefesini benimseyen üreticilerin organik ve belli kriterlerde ürettikleri ürünlerin satıldığı bir buluşma noktası.

Zeytinyağı, taze sebze ve meyve ile el emeği ürünlerin satıldığı Yeryüzü Pazarı, Foça Belediye binasının önünde Küçük Liman’da kuruluyor. Foça Yeryüzü Pazarı, Şile, Kastamonu ve Tarsus’ta bulunan pazar yerleri ile Türkiye’den Slow Food ağının dört temsilcisinden biri.

Ödemiş Pazarı: Ödemiş İzmir’e en uzak ilçelerden. Ödemiş, kendine has kültürel dokusu ve gastronomik zenginlikleriyle öne çıkıyor. Türkiye’nin en renkli pazar yerlerinden biri olan Ödemiş pazarı, her hafta cumartesi günleri kuruluyor. İzmir’in en büyük pazar yerlerinden biri olan Ödemiş Pazarı’nda otlu gözleme, yöresel ürünler, zeytin ve zeytinyağının yanı sıra peynir çeşitleri ve sebze ve meyve gibi ürünler satılıyor. Ödemiş’e gelmişken leziz Ödemiş köftesinin tadına bakmadan dönmeyin.