A. Buğra Tokmakoğlu/EGE TELGRAF- Dünyanın farklı kentlerinde yükselen kuleler sadece birer mimari şaheser değil, aynı zamanda kültürel, tarihi ve turistik değerler taşıyan ikonik yapılar olarak her yıl binlerce insanın seyahat rotasını şekillendiriyor. Bulundukları şehirlerin sembolü haline gelmeyi başaran bu yapılardan bazıları o kadar ünlü ki bulundukları coğrafyanın en önemli turistik aktivitelerine dönüşmüş durumda.
Dünyanın en ünlü kuleleri, geçmişte dünyanın en büyük ve devasa yapıları olarak biliniyordu. Teknolojinin gelişmesi, mimarlık ve yapı formlarındaki değişimlerle birlikte sayıları hızla artan gökdelenler bu kulelerin boyunu geçse de kuleler tarihi ve kültürel anlamda insanlık tarihinin parıltılı geçmişini yansıtıyor.
ÜNLÜ KULELER
Eyfel Kulesi (Fransa, Paris): Dünyanın en önemli mimari yapılarından biri olarak kabul edilen Eyfel Kulesi, yalnızca Paris’in değil Fransa’nın da en popüler turistik cazibe noktası. 1889 yılında EXPO Paris organizasyonu için inşa edilen bu demir kule, tasarımı ile başta halktan tepki alsa da günümüzde her yıl 7 milyon kişinin ziyaret ettiği bir buluşma noktası.
Kuleye çıkıldığında Paris’in enfes manzarasına tanık olabilirsiniz. Kulenin üst katlarına çıkıldıkça giriş ücreti de artıyor. Merdivenle çıkmak isteyenler asansörle çıkanlara göre daha az ücret ödüyor. Gece aydınlatması ve restoranlarıyla kulede zaman geçirmek oldukça keyifli.
Big Ben (Birleşik Krallık, Londra): Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’nın en popüler turistik noktalarından biri olan Big Ben’in orijinal adı Elizabeth Kulesi. Westminster Sarayı’nın bir parçası olan kule, Londra’nın tarihi ve politik merkezinin kalbinde konumlanıyor. Her saat başında çalan çanları ile tanınan kule, tarihe merak duyan, yerel dokuyu hissetmek isteyenlerin Londra’daki uğrak duraklarından biri.
Themes Nehri boyunca yapılan yürüyüşler sırasında Big Ben Kulesi’nde mola verip bu ihtişamlı yapıya göz atabilirsiniz.
Galata Kulesi (Türkiye, İstanbul): İstanbul’un tarih kokan siluetinde dikkat çekici noktalardan biri olan Galata Kulesi, 14. yüzyılda Cenevizililer tarafından inşa edilmiş. Osmanlı İmparatorluğu döneminde farklı amaçlarla kullanılan Galata Kulesi, İstanbul Boğazı, Tarihi Yarımada ve Haliç manzarasıyla 360 derece panoramik bir görüş sağlıyor. Galata Kulesi’nde özellikle gün batımında ve akşam kentin ışıklarla ışıl ışıl bir hale geldiği anlarda muhteşem video ve fotoğraflar çekebilirsiniz.
Empire State Binası (ABD, New York): Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük şehri New York’un kalbinde yer alan Empire State Binası, Art Deco tarzıyla inşa edilmiş ikonik bir yapı. Kuleye bilet satın alarak ziyaretçi kabul ediliyor. Empire State Binası’nın 86. ve 102. katlarından şehrin etkileyici manzarası izlenebiliyor. Özellikle gece ışıklarıyla New York’un cazibesi görülmeye değer.
Pisa Kulesi (İtalya, Pisa): Eğik duruşuyla tanınan Pisa Kulesi, bir mühendislik hatasının nasıl dünyaca ünlü bir yapıya dönüştüğünün en iyi örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Orta Çağ’dan kalma bu kule, İtalya’nın Pisa kentinde yüzlerce yıldır insanlığın ilgisini çekiyor. Pisa Katedrali’nin çan kulesi olarak tasarlanan yapı eğimi nedeniyle ziyaretçiler arasında eğlenceli fotoğraf çekimlerinin de merkezi haline gelmiş durumda.
Burj Khalifa (Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai): 828 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun binası olan Burj Khalifa, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en gelişmiş emirliği olan Dubai’de bulunuyor. Modern mühendisliğin harikası olarak ifade edilen, Dubai’nin çöl ortasındaki parıltılı siluetini oluşturan bu kule, yalnızca bir gözlem platformu değil, aynı zamanda lüks oteller, restoranlar ve alışveriş alanları ile bir yaşam merkezi olarak da dikkat çekiyor. Kulede yapılan ışık gösterileri ve su şovları ziyaretçilerin unutulmaz deneyimler yaşamasını sağlıyor.
Tokyo Skytree (Japonya, Tokyo): 634 metre yüksekliğindeki Tokyo Skytree, Asya’nın en yüksek yapılarından biri olarak biliniyor. Modern bir yayın ve gözlem kulesi olan bu yapı, Tokyo’nun panoramik manzarasını görmek isteyenler için eşsiz bir ziyaret noktası. Kuledeki restoranlar ve alışveriş alanları özellikle yabancı turistlerin gözdesi.
İzmir Saat Kulesi (Türkiye, İzmir): 1901 yılında Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı anısına 1901’de inşa edilen İzmir Saat Kulesi, İzmir’in en önemli sembollerinden biri. İzmir Büyükşehir ve Konak belediyelerinin logolarında da kendine yer bulan kule, İzmir’le özdeşleşen birçok tasarımda kullanılıyor.
Konak Atatürk Meydanı’nda yer alan bu zarif yapı, Osmanlı dönemi taş işçiliğinin etkileyici bir örneği olarak kabul ediliyor. Saat Kulesi, yalnızca bir tarihi yapı değil, aynı zamanda İzmir’in kültürel kalbinin attığı bir buluşma noktası olarak öne çıkıyor.