Nihat AK/EGE TELGRAF- Bu yılın ikinci çeyreğinde yurt içinde 13 milyon 639 bin kişi seyahate çıkarken turizm harcamalarında yıllık yüzde 142,5 artış kaydedildi. Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 70 milyon 880 bin geceleme sayısı ile en çok arkadaş veya akraba evinde kaldı. Turizm sektörünün temsilcileri vatandaşın alım gücü yükselmeden yerli turizmin artamayacağına vurgu yapıyor. 

YILDIZ DÜŞÜRDÜLER

Alım gücünün yerli turizme darbe vurduğunu belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Danışmanı Tolga Gencer, “Şu an iç pazarda turizmcilerin beklentileri azaldı. Alım gücü zaten düştü. İnsanların şu an birinci öncelikleri; barınma, beslenme ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek. Bu konuda da ilk ödün verilen turizm ve eğlence sektörü oluyor. Bundan dolayı da iç pazarda ciddi bir düşüş ve yavaşlama var. Yerli turistin tatil tercihleri artık daha düşük segmentli otellere kayıyor. Enflasyonla alım gücü eriyen tatilci, otelde ‘yıldız’ düşürdü. Ulaşımda da yüklü maliyetler yurttaşı yakın destinasyonlara yöneltti” dedi. 

Coğrafi işaretli şeker fasulyesinin hasadı sürüyor Coğrafi işaretli şeker fasulyesinin hasadı sürüyor

HESAPLI TATİLE YÖNELDİ

Yerli turistin hesaplı tatillere yöneldiğine dikkati çeken TÜRSAB Başkan Danışmanı Gencer, “Yerli turistler düşen alım gücü ile birlikte geceleme sayısını azalttı. Vatandaşın artan enflasyon ve düşen alım gücü karşısında tatil planları gün geçtikçe zora giriyor. Hiç kimse ‘Yerli turist olmasa ne olur’ diyemez! Yerli turistler sürdürülebilir bir turizm ekonomisi için hayati öneme sahip. Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 70 milyon 880 bin geceleme sayısı ile en çok arkadaş veya akraba evinde kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre rakamlar böyle. Yurttaş, gezmek, eğlenmek veya bir başka sebeple seyahat ettiğinde konaklama için arkadaş ve akrabasının evini gözüne kestiriyor. Eskiden yakın akrabalar bile rahatsız etmemek için otel tercih ederlerdi” diye konuştu. 

KİRALAMA SİSTEMİ 

Turizm amaçlı konut kiralamalarına bir sistem getirildiğini belirten TÜRSAB Başkan Danışmanı Gencer, “Son günlerin popüler kısa süreli ev kiralama uygulaması Airbnb’yi de kapsayan, konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik yeni düzenlemeler gündemde. Otel sahipleri kayıtsız ve kuralsız bir şekilde konutların turizm amaçlı kiralanamayacağını her platformda dillendirdi. Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunlu hale gelecek, İzin belgesi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilecek. Konutların belgelendirilmesi ve kiralama ile elde edilen gelirin kayıt altına alınması sağlanacak. Bu sistem daha şimdiden Airbnb’deki kiralama sayısını düşürdü” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: EGE TELGRAF